Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 22:06

Turska: Zaposlenom u konzulatu SAD više od osam godina zatvora

Turski sud je danas osudio Metina Topuza zaposlenog u američkom konzulatu u Istanbulu zbog članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji, kako turska tretira organizaciju Fetulaha Gulena, i osudio ga na osam godina i devet meseci zatvora, prenela je turska državna novinska agencija.

Topuz koji je radio kao prevodilac i asistent u američkoj Agenciji za borbu protiv droga, u zatvoru je od 2017. godine, optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za veze sa turskim sveštenikom Fetulahom Gulenom koji godinama živi u SAD, preneo je Rojters.

Turska vlada krivi Gulena za pokušaj državnog udara 2016. godine i smatra njegov pokret terorističkom grupom.

Topuzovo hapšenje i kasnije krivično gonjenje izazvali su tenzije izmedu Ankare i Vašingtona. Optužbe protiv njega bile su zasnovane na kontaktima koje je imao sa policajcima za koje se veruje da su članovi Gulenovog pokreta.

Topuz se izjasnio da je nevin tokom suđenja i očekuje se da će podneti žalbu na presudu. Američka ambasada u Ankari izrazila je razočaranje zbog odluke suda.

"Nismo videli nijedan verodostojan dokaz koji bi podržao presudu i nadamo se da će ona brzo biti oborena", navela je Ambasada SAD na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Turska: SAD ‘sigurna luka’ za učesnike puča 2016.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2020, 16:07

Turska je danas optužila SAD da su postale "sigurna luka" za članove mreže koju krive za pokušaj puča 2016. godine, nakon što je Vašington kritikovao osudu službenika konzulata SAD u Istanbulu. Sud u Istanbulu juče je osudio Metina Topuza na osam godina i devet meseci zatvora jer je navodno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.