Turska: Zaposlenom u konzulatu SAD više od osam godina zatvora

Turski sud je danas osudio Metina Topuza zaposlenog u američkom konzulatu u Istanbulu zbog članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji, kako turska tretira organizaciju Fetulaha Gulena, i osudio ga na osam godina i devet meseci zatvora, prenela je turska državna novinska agencija.
  Turska: Zaposlenom u konzulatu SAD više od osam godina zatvora
Foto: Pixabay
Topuz koji je radio kao prevodilac i asistent u američkoj Agenciji za borbu protiv droga, u zatvoru je od 2017. godine, optužen za veze sa turskim sveštenikom Fetulahom Gulenom koji godinama živi u SAD, preneo je Rojters.
 
Turska vlada krivi Gulena za pokušaj državnog udara 2016. godine i smatra njegov pokret terorističkom grupom.
 
Topuzovo hapšenje i kasnije krivično gonjenje izazvali su tenzije izmedu Ankare i Vašingtona. Optužbe protiv njega bile su zasnovane na kontaktima koje je imao sa policajcima za koje se veruje da su članovi Gulenovog pokreta.
 
Topuz se izjasnio da je nevin tokom suđenja i očekuje se da će podneti žalbu na presudu. Američka ambasada u Ankari izrazila je razočaranje zbog odluke suda.
 
"Nismo videli nijedan verodostojan dokaz koji bi podržao presudu i nadamo se da će ona brzo biti oborena", navela je Ambasada SAD na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet