Turska: Spaljivanje Kurana dovodi u pitanje članstvo Švedske u NATO

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 16:30

Turska: Spaljivanje Kurana dovodi u pitanje članstvo Švedske u NATO

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da neuspeh švedskih vlasti da spreče proteste na kojima se pali Kuran izaziva zabrinutost za bezbednost.

On je dodao da to može da dovede u pitanje i eventualno članstvo Švedske u NATO.

Fidan je istakao da će Turska odobriti članstvo Švedske ukoliko Stokholm "dovrši svoj domaći zadatak" i pozabavi se zabrinutošću Ankare, prenosi Rojters.

"Činjenica da švedski bezbednosni sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije u stanju da spreči provokacije i da predstavlja sliku zemlje koja donosi probleme NATO-u i tera nas da razmišljamo u smislu strateških i bezbednosnih aspekata", poručio je Fidan.

On je dodao da je pitanje članstva Švedske u NATO postalo otvorenije za diskusiju o tome da li će ona postati teret ili će doneti korist.

"Ako Švedska nastavi sa svojim naporima i uradi svoj domaći zadatak, uvek postoje alternative, baš kao što je bilo u slučaju Finske", naveo je Fidan.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče je poručio da ta zemlja neće odustati od protivljenja ulasku Švedske u NATO, ukoliko ne bude prestala da pruža utočište teroristima.

Prošle nedelje je održan protest tokom kojeg je jedan od dvojice organizatora pocepao i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Dok je oko 200 ljudi posmatralo njegov čin, demonstrant je prvo pocepao stranice i njima obrisao cipele, nakon čega je Kuran stavio na slaninu i spalio je, što su Turska i neke druge muslimanske zemlje oštro osudile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska: Spaljivanje Kurana dovodi u pitanje članstvo Švedske u NATO

Izvor: Blic, 04.Jul.2023

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, izjavio je danas da neuspeh švedskih vlasti da spreče proteste na kojima se pali Kuran izaziva zabrinutost za bezbednost i dovodi u pitanje eventualno članstvo Švedske u NATO.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.