TURSKA POSTAJE NEPRIJATELJSKA ZEMLJA Erdogan zabio nož u leđa Putinu, Moskva ogorčena njegovim potezom

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 17:44

"TURSKA POSTAJE NEPRIJATELJSKA ZEMLJA" Erdogan zabio nož u leđa Putinu, Moskva ogorčena njegovim potezom

Kako je ocenio Bondarev, jedino je ekonomska korist do sada "budila savest kod turskog lidera".

Predsednik Komiteta za odbranu i bezbednost, Saveta Ruske Federacije, Viktor Bondarev, ocenio da Tusrka, za Rusiju, postaje neprijateljska zemlja.

Kao razloge za to, Bondarev navodi prebacivanje komandanata Azova iz Turske u Kijev uz kršenje postignutih sporazuma, kao i izjave o ubrzanom prijemu Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u NATO.

- Događaji koji su se desili prošlih nedelja, nažalost, jasno pokazuju da Turska postepeno i sigurno prelazi iz neutralne zemlje u neprijateljsku - rekao je on.

Prema njegovim rečima, razlozi za ovakav neprijateljski iskorak Turske su, s jedne strane, pritisak Alijanse, ali i faktički raskid sporazuma o žitu, sa druge.

- Posle posete Zelenskog Ankari 7. jula 2023, turska strana donela je provokativne odluke - rekao je Bondarev.

Turske vlasti su u subotu predale Kijevu vođe terorističke organizacije "Azov", koji je trebalo da do kraja SVO ostanu u kućnom pritvoru u Turskoj.

- Ostanak vođa Azova u Turskoj bio je kamen temeljac sporazuma o razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine. Redžep Tajip Erdogan koji ima mnogo lica i ranije je donosio glupe i impulsivne odluke: koketirao je sa Islamskom Državom, uticao na pad ruskih aviona, davao Ukrajini dronove", a ovakvo ponašanje i nije bilo moguće drugačije opisati nego kao nož u leđa, što je predsednik RF Vladimir Putin i uradio - naveo je Bondarev, dodajući da je Turska to namerno ignorisala, te da je još istupila za ubrzan ulazak Ukrajine u NATO i izgradnju fabrike za proizvodnju borbenih dronova u Ukrajini.

Iz Saveta Federacije danas napominju da je Moskva i ranije opraštala Ankari bezbednosne propuste, imajući u vidu ubistvo ruskog ambasadora u toj zemlji Andreja Karlova 2016. godine, i da je pomagala predsedniku Turske Erdoganu da ostane na vlasti tako što mu je predala obaveštajne podatke o pobunama koje su se planirale.

Ipak, kako je ocenio Bondarev, jedino je ekonomska korist do sada "budila savest kod turskog lidera".

- Jasno je da su nacionalna bezbednost i sopstveni interesi prioritet. Ali čak i pod velikim pritiskom kolektivnog Zapada moguće je sačuvati obraz, što je više puta pokazao predsednik Mađarske, Viktor Orban. Erdogan stalno očekuje da će biti shvaćen i da će mu biti oprošteno. Međutim, ruska strana je i strpljiva i milostiva, ali i razume ko su pravi neprijatelji i prijatelji. Sa Turskom nas povezuju mnogi politički interesi, dok je svima odavno očigledno da Turska nikada neće biti primljena u EU, a i NATO je ona potrebna samo da bi kontrolisali moreuze u Crnom moru - objasnio je Bondarev.
Pogledaj vesti o: Turska,   NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"SULTANOVA IGRA" Balans na turski način: Erdogan objavio da mu Putin dolazi u goste, pa mu ZABIO NOŽ U LEĐA

Izvor: Blic, 10.Jul.2023

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan možda je upravo okrenuo leđa svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, nakon što se ukrajinski Volodimir Zelenski iz posete Istanbulu vratio kući sa petoricom komandanata Azova koje su ruske snage zarobile nakon višemesečne borbe za lučki grad Marijupolj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.