Erdoganov nož u leđa Putinu

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 16:27

Erdoganov nož u leđa Putinu

Predsednik komiteta Saveta Ruske Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev ocenio da Tusrka, za Rusiju, postaje neprijateljska zemlja.

Kao razloge za to, Bondarev navodi prebacivanje komandanata "Azova" iz Turske u Kijev uz kršenje postignutih sporazuma, kao i izjave o ubrzanom prijemu Ukrajine u NATO.

"Događaji koji su se desili prošlih nedelja, nažalost, jasno pokazuju da Turska postepeno i sigurno prelazi iz neutralne zemlje u neprijateljsku", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on.

Prema njegovim rečima, razlozi za ovakav neprijateljski iskorak Turske su, s jedne strane, pritisak Alijanse, ali i faktički raskid sporazuma o žitu, sa druge.

"Posle posete [Vladimira] Zelenskog Ankari 7. jula 2023, turska strana donela je provokativne odluke", rekao je Bondarev. Turske vlasti su u subotu predale Kijevu vođe terorističke organizacije "Azov", koji je trebalo da do kraja SVO ostanu u kućnom pritvoru u Turskoj.

Ostanak vođa "Azova" u Turskoj "bio je kamen temeljac sporazuma o razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine", naveo je Bondarev, dodajući da je "Turska to namerno ignorisala, te da je još istupila za ubrzan ulazak Ukrajine u NATO i izgradnju fabrike za proizvodnju borbenih dronova u Ukrajini".

"Redžep Tajip Erdogan koji ima mnogo lica i ranije je donosio glupe i impulsivne odluke: koketirao je sa Islamskom Državom, uticao na pad ruskih aviona, davao Ukrajini dronove", a ovakvo ponašanje "i nije bilo moguće drugačije opisati nego kao nož u leđa", što je predsednik RF Vladimir Putin i uradio, kaže Bondarev.

Iz Saveta Federacije danas napominju da je Moskva i ranije opraštala Ankari bezbednosne propuste - imajući u vidu ubistvo ruskog ambasadora u toj zemlji Andreja Karlova 2016. godine, i da je pomagala predsedniku Turske Erdoganu da ostane na vlasti tako što mu je predala obaveštajne podatke o pobunama koje su se planirale.

Ipak, kako je ocenio Bondarev, jedino je ekonomska korist do sada "budila savest kod turskog lidera".

"Jasno je da su nacionalna bezbednost i sopstveni interesi prioritet. Ali čak i pod velikim pritiskom kolektivnog Zapada moguće je sačuvati obraz, što je više puta pokazao predsednik Mađarske Viktor Orban".

Erdogan "stalno očekuje da će biti shvaćen i da će mu biti oprošteno". "Međutim, ruska strana je i strpljiva i milostiva, ali i razume ko su pravi neprijatelji i prijatelji. Sa Turskom nas povezuju mnogi politički interesi, dok je svima odavno očigledno da Turska nikada neće biti primljena u EU, a i NATO-u je ona potrebna samo da bi kontrolisali moreuze u Crnom moru", objasnio je Bondarev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"TURSKA POSTAJE NEPRIJATELJSKA ZEMLJA" Erdogan zabio nož u leđa Putinu, Moskva ogorčena njegovim potezom

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023

Kako je ocenio Bondarev, jedino je ekonomska korist do sada "budila savest kod turskog lidera"...Predsednik Komiteta za odbranu i bezbednost, Saveta Ruske Federacije, Viktor Bondarev, ocenio da Tusrka, za Rusiju, postaje neprijateljska zemlja...Kao razloge za to, Bondarev navodi prebacivanje komandanata...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.