TURSKA IMA KECA U RUKAVU: OVAKO Ankara može da IZMANIPULIŠE NATO i okrene sve u svoju korist

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2022, 17:46

TURSKA IMA KECA U RUKAVU: OVAKO Ankara može da IZMANIPULIŠE NATO i okrene sve u svoju korist

Turska bi trebalo da u potpunosti iskoristi istorijsku priliku koju su pružile kandidature Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, savetovao je penzionisani turski brigadni general Naim Baburoglu.

Dve severne nacije podnele su zahtev da postanu članice vojnog bloka predvođenog SAD nakon sukoba u Ukrajini.

Međutim, Turska članica NATO-a upozorila je da će se suprotstaviti njihovim nastojanjima, optužujući Finsku i Švedsku da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podržavaju separatističku Kurdistansku radničku partiju (PKK), koju je Ankara stavila van zakona.

Zahvaljujući svojoj moći veta, Turska ima stratešku kartu i ona mora da se iskoristi da se osigura da ne samo Helsinki i Stokholm, već i sve članice NATO-a, PKK proglase terorističkom organizacijom, rekao je Baburoglu listu "Sozcu" u nedelju.

Finska i Švedska osuđuju PKK i predaju osumnjičene Kurde, a SAD odobravaju prodaju F-16 Turskoj, što je bio među zahtevima koje je Ankara nedavno iznela, ne bi trebalo da bude dovoljno da turska vlada promeni svoj stav, kaže on.

- Čak i ako treba 20 godina, Turska mora da iskoristi svoje pravo veta na pitanje Švedske i Finske - tvrdi penzionisani general, koji je nekada radio u sedištu NATO-a u blizini belgijskog grada Monsa.

Prema Baburogluu, u moći Vašingtona je da reši zastoj oko kandidatura Helsinkija i Stokholma za članstvo.

- Ko ima najviše interesa da Švedska i Finska budu u NATO? To su SAD jer žele da okruže Rusiju sa severnog Baltika. Prema tome... Turska bi o ovom pitanju trebalo pre svega da razgovara sa SAD - rekao je on.
Pogledaj vesti o: Turska,   NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.