SAD: Vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2019, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da je bilo kakva vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva i da će SAD sprečiti eventualne jednostrane poteze.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju je najavio da će turska vojska sprovesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat, na severu Sirije, u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica, inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom. Turski i američki vojni zvaničnici sastajali su se u Ankari kako bi pokušali da ispregovaraju dogovor i izbegnu invaziju, a Esper je rekao da veruje da su napravili pomak kad je reč o ključnim pitanjima. Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da bi vojna operacija na severu Sirije bila veoma rizičan poduhvat i da bi mogla da ugrozi bezbednost američkih snaga koje sarađuju sa sirijskim Kurdima, ali i da pomogne militantima Islamske države u tom regionu. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.