SAD: Sprečićemo Tursku

Izvor: B92, 06.Avg.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Sprečićemo Tursku

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da je bilo kakva vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva i da će SAD sprečiti jednostrane poteze.

Turska će kasnije platiti višu cenu ako danas ne uradi ono što je neophodno u severnoj Siriji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon što je za vikend najavio vojnu opreciju u Siriji, u regionu istočno od Eufrata, koji kontrolišu kurdske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage.

U obraćanju turskim ambasadorima u Ankari, Erdogan je rekao da će "taj proces, po Božjoj volji, uskoro ući u novu fazu", preneo je Rojters.

Taj deo Sirije je u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je na sastanku sa ambasadorima rekao i da veruje da američki predsednik Donald Tramp neće dozvoliti da dve zemlje postanu zatočenik spora oko kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400.

On je rekao i da nema dokaza da taj sistem može da naškodi američkim F-35 borbenim avionima.

Erdogan je u nedelju najavio da će turska vojska sprovesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat, na severu Sirije, u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turski i američki vojni zvaničnici sastajali su se u Ankari kako bi pokušali da ispregovaraju dogovor i izbegnu invaziju, a Esper je rekao da veruje da su napravili pomak kad je reč o ključnim pitanjima, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da bi vojna operacija na severu Sirije bila veoma rizičan poduhvat i da bi mogla da ugrozi bezbednost američkih snaga koje sarađuju sa sirijskim Kurdima, ali i da pomogne militantima Islamske države u tom regionu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Esper: Neprihvatljiv svaki jednostrani postupak ili reagovanje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Avg.2019

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je danas da bi bilo kakva operacija turske vojske na sjeveru Sirije bila neprihvatljiva i da će SAD spriječiti jednostrane upade, prenosi Rojters. "Jasno je da vjerujemo da bi svaki jednostrani postupak Turske bio neprihvatljiv. Spriječićemo jednostrane...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Platićemo veću cenu kasnije, ako sada ne delujemo u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2019

Turska će kasnije platiti višu cenu ako danas ne uradi ono što je neophodno u severnoj Siriji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon što je za vikend najavio vojnu operaciju u Siriji, u regionu istočno od Eufrata, koji kontrolišu kurdske snage...U obraćanju turskim ambasadorima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

SAD: Vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2019, 10:01

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da je bilo kakva vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva i da će SAD sprečiti eventualne jednostrane poteze. . Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju je najavio da će turska vojska sprovesti vojnu operaciju istočno od reke...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.