Rusija i Turska sve bliže:NATO nas izbegava, a Moskva...

Izvor: B92, 18.Avg.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Turska sve bliže:"NATO nas izbegava, a Moskva..."

Rusija i Turska su spremne da sva sporna pitanja rešavaju u otvorenom i iskrenom dijalogu, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu za "Sputnjik".

Prema rečima Čavušoglua, on razume emocionalnu reakciju Moskve na „tragičan incident“, to jest na obaranje ruskog aviona, koji je šokirao i rukovodstvo Turske.

„Došlo je do prekida odnosa. Nismo hteli da se to desi. Dve prijateljske, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susedne zemlje ne mogu uvek da imaju iste stavove po svim pitanjima, ali kriza u odnosima nikome nije donela koristi - ni Rusiji ni regionu. Sada kada je počela normalizacija, one zemlje koje su nam za vreme krize savetovale da ipak sačuvamo dobre odnose sa Moskvom, odmah su počele da nas kritikuju. Čuli smo izjave poput: ’Turska gubi stabilnost‘. Mislim da je to dokaz dvoličnosti tih zemalja“, kaže Čavušoglu.

Komentarišući saradnju Moskve i Ankare po pitanju Sirije, diplomata kaže da se situacija u toj zemlji pogoršava.

„Sirijsko pitanje nemoguće je rešiti u kratkom roku vojnim sredstvima. Takođe, taj problem ne može da reši samo jedna zemlja. Zato su potrebni zajednički napori, treba naći političko rešenje za Siriju. Istovremeno, neophodno je nastaviti globalnu borbu protiv terorističkih organizacija. Ako ne uništimo te grupe, talas terorizma će se širiti kao epidemija. Čak i za vreme krize u našim odnosima, govorili smo da je sirijsko pitanje nemoguće rešiti bez Rusije, i dalje insistiramo na tome. To se tiče i Irana, sa kojim trenutno nastavljamo pregovore. Ali ne bi trebalo zaboraviti ulogu zemalja Persijskog zaliva i zemalja EU. I Turska mora da dâ svoj doprinos. Ubeđeni smo da imamo podršku Teherana i Moskve po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti Sirije“, kaže šef turske diplomatije.

Govoreći o perspektivama vojno-tehničke saradnje sa Rusijom, Čavušoglu ističe da je njegova zemlja zainteresovana za jačanje odbrambene industrije.

„Želimo da razvijamo saradnju sa svim zainteresovanim zemljama. Ranije smo predlagali određene projekte našim saveznicima u NATO-u. Nažalost, stvara se utisak da zemlje NATO-a kao da izbegavaju da sarađuju sa Turskom kada je reč o razmeni tehnologija ili zajedničkoj proizvodnji. Turska planira da razvija sopstvenu vojnu industriju, i ukoliko postoji interes od strane Moskve, mogli bismo da razmotrimo mogućnosti saradnje. Naravno, tu bi moglo da se postavi pitanje da li zemlja članica NATO-a može da sarađuje u vojnoj sferi sa zemljom koja nije članica Alijanse. Ali, kao prvo, neke zemlje NATO-a već sarađuju sa Moskvom u toj oblasti. Kao drugo, ako neko ne želi da sarađuje sa nama, onda neka barem ne ometa našu saradnju sa drugim zemljama“, naglašava Čavušoglu.

Na konstataciju da je Rusija još pre desetak godina zatvorila sve škole koje je osnivala organizacija na čijem je čelu islamistički sveštenik Fetulah Gulen, kog Turska optužuje da je učestvovao u organizaciji pokušaja državnog prevrata, šef turske diplomatije kaže da je Rusija od početka prepoznala opasnost koju Turska, izgleda, nije shvatila na vreme. Čavušoglu ističe da je Turska prosledila SAD zahtev za njegovo izručenje i sva neophodna dokumenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.