RT: Nema aviona F-35 za Tursku - Senat SAD blokirao prodaju Turskoj

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Nema aviona F-35 za Tursku - Senat SAD blokirao prodaju Turskoj

Izvor: Vostok / RT

Američki senatori glasali su za blokadu prodaje aviona F-35 Turskoj, revanširajući tako se njihovom NATO savezniku za kupovinu ruskih PVO sistema S-400. Ankara je upozorila na "alternativu" ukoliko se sporazum sa SAD ne realizuje.

Prvi od 100 američkih aviona tipa F-35 trebalo bi da bude isporučen u Tursku 21. juna, ali sada ceo ugovor može biti opozvan pošto su senatori SAD glasali za opoziv sporazuma prodaje. Predlog dokumenta, koji tek treba da odobri predsednik Donald Tramp, usvojen je u Senatu SAD sa 85 glasova, a protiv je bilo 10.

Drugi razlog je zatvaranje pastora Endrua Brunsona u Ankari. Brunson, koji je američki državljanin, optužen je za špijunažu i za pomaganje u neuspešnom pokušaju vojnog udara 2016. godine. Brunson poriče sve navode, a tužilaštvo Turske nastavlja sa "protivpravnim i pogrešnim" delovanjem, tvrdi senator Džejn šašin, jedan od autora predloga zakona prema Ankari.

Potez američkog senata je žestoko kritikovan od strane Turske. Premijer jildrim je zakon nazvao "veoma nesretnim razvojem" u odnosima između dveju naroda.

"Ova inicijativa ide u suprotnosti sa duhom strateškog partnerstva", rekao je on, dodajući da će Turska imati "alternativu" spremnu, ako SAD nastave sa ukidanjem sporazuma o avionima F-35. Kako su američki zakonodavci počeli da se žale protiv prodaje, turski zvaničnici upozoravaju da će razmotriti kupovinu potrebnih aviona na drugim mestima.

Što se tiče kupovine ruskih raketnih sistema, turski ministar spoljnih poslova potvrdio je stav Ankare.

"Dobijamo S-400, i to je posao", rekao je Mevlut Čavušoglu.



Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.