Pripremaju nuklearni rat? Tajno razmeštaju oružje po Evropi

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 19:32

Pripremaju nuklearni rat? "Tajno razmeštaju oružje po Evropi"

SAD imaju oko 150 nuklearnih bombi razmeštenih u američkim vazdušnim bazama u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji i Turskoj bez ikakvog zvaničnog saopštenja.

To je izjavila koordinatorka politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za likvidaciju nuklearnog oružja Ališa Sanders Zakre.

"Stoga, iako nema nikakve javne potvrde ili poricanja raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u Evropi, znamo da je (američko) nuklearno oružje raspoređeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pet zemalja širom Evrope: Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Italiji i Turskoj. Prema procenama nezavisnih stručnjaka, u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama raspoređeno je oko 150 bojevih glava", rekla je ona na konferenciji za novinare u UN.

Ališa Sanders Zakre je dodala da je Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja neverovatno zabrinuta zbog raspoređivanja nuklearnog oružja u bilo kojoj zemlji Evrope.

"Kao što je pokazala istorija, slično Kubanskoj raketnoj krizi, raspoređivanje nuklearnog oružja predstavlja potencijalnu polaznu tačku koja bi mogla povećati rizik od nuklearnog rata", istakla je ona.

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja je međunarodna javna organizacija osnovana 2007. godine. Njen cilj je da promoviše usvajanje i implementaciju Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PRETI VELIKA OPASNOST OD IZBIJANJA NUKLEARNOG RATA: Amerika rasporedila 150 bojevih glava u Evropi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje..Sjedinjene Američke Države imaju oko 150 nuklearnih bombi razmeštenih u američkim vazdušnim bazama u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji i Turskoj bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.