PRETI VELIKA OPASNOST OD IZBIJANJA NUKLEARNOG RATA: Amerika rasporedila 150 bojevih glava u Evropi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 22:29

PRETI VELIKA OPASNOST OD IZBIJANJA NUKLEARNOG RATA: Amerika rasporedila 150 bojevih glava u Evropi!

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države imaju oko 150 nuklearnih bombi razmeštenih u američkim vazdušnim bazama u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji i Turskoj bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila je koordinator politike i istraživanja za Međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kampanju za likvidaciju nuklearnog oružja Ališa Sanders-Zakre.

- Stoga, iako nema nikakve javne potvrde ili poricanja raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u Evropi, znamo da je (američko) nuklearno oružje raspoređeno u pet zemalja širom Evrope: Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Italiji i Turskoj. Prema procenama nezavisnih stručnjaka, u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama raspoređeno je oko 150 bojevih glava - rekla je ona na konferenciji za novinare u UN.

Sanders-Zakre je dodala da je Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja neverovatno zabrinuta zbog raspoređivanja nuklearnog oružja u bilo kojoj zemlji Evrope.

Kao što je pokazala istorija, slično Kubanskoj raketnoj krizi, raspoređivanje nuklearnog oružja predstavlja potencijalnu polaznu tačku koja bi mogla povećati rizik od nuklearnog rata, istakla je ona.

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja je međunarodna javna organizacija osnovana 2007. godine. Njen cilj je da promoviše usvajanje i implementaciju Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Belorusije biti završena 1. jula.

Ruski lider je takođe kazao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio je 25. maja da je iz Rusije na teritoriju Belorusije počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja.

S tim u vezi, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.