Izvor: 011vodič.com, 16.Dec.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon o zatvaranju vojnih baza u Turskoj: Ulažemo napore da sačuvamo odnose sa Ankarom

Pentagon ulaže napore kako bi održao odnose sa Turskom u svetlu izjava njegovog rukovodstva o mogućem zatvaranju vojnih baza Indžirlik i Kuredžik za Sjedinjene Američke Države, saopštio je zvaničnik Pentagona za Sputnjik.
„Status naših snaga u Turskoj posmatramo kao simbol naše višedecenijske posvećenosti radu i pomaganju u odbrani našeg saveznika iz NATO-a i strateškog partnera Turske“, istakao je predstavnik Pentagona.

Zvaničnik je >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << dodao da Turska „daje svoj doprinos u misijama (NATO-a) u Avganistanu, na Kosovu, u Iraku“ i važna je za ciljeve Strategije nacionalne odbrane Sjedinjenih Američkih Država.
On je naveo da Vašington namerava da uspostavi dijalog „ohrabrujući Tursku na konstruktivniju politiku u vezi sa S-400, Sirijom i drugim aspektima u kojima postoje nesuglasice“.
Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da bi Ankara mogla da zatvori vojne baze Indžirlik i Kuredžik za vojsku Sjedinjenih Američkih Država kao odgovor na američke sankcije.
Vazduhoplovne snage SAD koriste avio-bazu Indžirlik u provinciji Adana na jugu Turske. Oni omogućavaju rad radarske stanice za rano upozoravanje o raketnom napadu, koja se nalazi u oblasti Kuredžik u provinciji Malatja na jugoistoku Turske i predstavlja deo sistema za protivraketnu odbranu NATO-a u Evropi.
Nabavka ruskih PVO sistema
Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Isporuka sistema počela je sredinom jula. Prema rečima turskog predsednika „Trijumfi“ bi mogli da u potpunosti uđu u službu u aprilu 2020. godine. Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi „Patriot“.
U slučaju odbijanja, Vašington je zapretio sankcijama i odlaganjem ili poništavanjem prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

The post Pentagon o zatvaranju vojnih baza u Turskoj: Ulažemo napore da sačuvamo odnose sa Ankarom appeared first on 011vodic.com.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

PENTAGON ODGOVORIO NA ERDOGANOVE PRETNJE ZATVARANJEM BAZA U TURSKOJ: Želimo dobre odnose, Turska je važna za NATO

Izvor: Kurir, 16.Dec.2019

Pentagon ulaže napore kako bi održao odnose sa Turskom u svetlu izjava njenih najviših zvaničnika o mogućem zatvaranju vojnih baza Indžirlik i Kuredžik, saopštio je zvaničnik Pentagona za Sputnjik.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.