OVO SE DESILO PO PRVI PUT U ISTORIJI TURSKE! Kiličdaroglu dahće Erdoganu za vratom, a jedan scenario je zastrašujući

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2023, 18:13

OVO SE DESILO PO PRVI PUT U ISTORIJI TURSKE! Kiličdaroglu "dahće" Erdoganu za vratom, a jedan scenario je zastrašujući

Na predsedničkim izborima u Turskoj Erdogan je osvojio je 49,51 odsto glasova, a Kiličdaroglu 44,88%, rekao je šef Izborne komisije.

Mala noćna mora Redžepa Tajipa Erdogana se ostvarila – turski predsednik nije uspeo da obezbedi direktnu pobedu na izborima u nedelju – zvanični rezultati su pokazali da će ići u drugi krug sa rivalom Kemalom Kiličdarogluom jer nijedan od njih nije prešao prag od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 50 odsto.

Tako da će se aktuelni predsednik, koji je na vlasti dve decenije, 28. maja suočiti sa svojim izazivačem Kiličdarogluom, koji ima podršku najšire koalicije opozicionih partija ikad u Turskoj. Šest partija Kiličdarogluove Nacionalne alijanse – uključujući njegovu Republikansku narodnu partiju (CHP) - stavilo je na stranu svoje razlike i ujedinilo se sa jednim ciljem – da izguraju Erdogana. Zvanično ih podržava i glavna turska prokurdska partija koja ima udeo od bar 10 odsto glasova.

Turska nikad do sada nije imala drugi krug izbora i anketari ne mogu pouzdano da predvide kako će se glasači ponašati u tom slučaju. Drugim rečima, kako piše "Dejli Sabah", Turci uopšte nemaju iskustva sa drugim krugom izbora i nemoguće je predvideti kako će se ponašati biračko telo.

Za bilo kakve prognoze važno je nekoliko faktora, uključujući rezultate prvog kruga izbora.

Bitni su i rezultati parlamentarnih izbora. Na njima je koalicija Narodni savez, koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) i Stranka nacionalističkog pokreta (MHP), obezbedila većinu u parlamentu, što će Erdoganu olakšati dalju trku. AKP je sama osigurala 266 mesta u parlamentu, nakon što je osvojila više od 35 odsto glasova, a zajedno sa savezničkim strankama ima više od 320 od ukupno 600 poslaničkih mesta.

Opoziciona koalicija dobila je više od 35 odsto glasova.

Važne će biti i kampanje koje će svaki od dvojice kandidata da vodi do drugog kruga izbora 28. maja, a koje su do sada bile veoma polarizovane. Ali, možda će presudna biti podrška “trećeg”.

Dok Erdogan vodi a Kiličdaroglu mu “dahće za vratom”, iza njih se plasirao Sinan Ogan sa 5,25. Upravo bi on mogao da Erdoganovu malu noćnu moru pretvori u veliku i iz temelja prodrma njegovu fotelju staru 21 godinu.

“Al Džazira” piše da je mnogo spekulisanja oko toga koga će podržati treći predsednički kandidat Turske u drugom krugu izbora. Iako Ogan još nije rekao da li će u drugom krugu da podrži Erdogana ili Kiličdaroglua, on je postavio ultimatum opoziciji.

Ogan je rekao da će podržati opoziciju ako iz saveza izbace jednu stranku, a to je prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) koja se na čelu sa predsednicima Pervin Buldan i Mithatom Sandžašom zalaže za radikalnu demokratiju, feminizam, prava LGBT zajednice, manjina i omladine.

Pristalice ove partije, uglavnom Kurdi, su 2019 pomogli opozicionoj alijansi čiji su tada bili deo da osvoji lokalne izbore za gradonačelnika u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima, što se smatralo velikim udarcem za Erdogana.

HDP je treća najveća turska stranka u parlamentu, iza CHP, sa više od 10 odsto nacionalne podrške i njeni glasovi su bili ključni za opoziciju da pokuša da pređe prag od 50 odsto u prvom krugu izbora i takođe obezbedi većinu u parlamentu.

Bivši kolider HDP Selahatin Demirtas, koji je u zatvoru od 2016, prethodno je izrazio podršku Kiličdarogluu. HDP je bila suočena sa obračunima vlasti od kolapsa mirovnog procesa u Ankari 2015. sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koju Turska i zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom. Hiljade članova HDP, funkcionera i gradonačelnika su hapšeni ili sklanjani sa funkcija poslednjih godina zbog navodnih veza sa terorizmom koje partija poriče.

HDP je krajem marta objavila da neće imati svog kandidata za predsedničke izbore već će se fokusirati na kampanju protiv Erdoganove vlasti, povećavajući time šanse Kiličdaroglua, kandidata CHP. Partija je odlučila da uđe u trku za opšte izbore na listi zelene levice Jesil Sol.

Sada je Ogan u ponedeljak rekao da može da podrži samo Kiličdaroglua u drugom krugu, ukoliko ovaj pristane da ne daje ustupke prokurdskoj stranci.

Ogan je rekao da su za njega crvene linije borba protiv terorizma i vraćanje izbeglica.

S obzirom na marginu, njegovih 5,25 odsto glasova biće velika pomoć ili Erdoganu ili Kiličdarogluu, piše “Al Džazira”. Iako će ti glasovi na kraju verovatno otići u ruke opozicije, neki analitičari smatraju da će Erdogan da osvoji drugi krug izbora jer je sada uhvatio zalet.

Prošao je bolje od očekivanog i osvojio je parlament.

"Gardijan" piše da je Erdogan dobio vetar u leđa, nakon što je Kiličdaroglu bio lošiji u odnosu na očekivanja. U petak su dve ankete predviđale da će “turski Gandi”, kako ga zovu zbog fizičke sličnosti sa indijskim borcem za ljudska prava Mahatmom Gandijem, premašiti prag od 50 odsto potreban da se izbegne odlazak u drugi krug izbora.

Mutdžaba Rahman, direktor Evroazijske grupe za Evropu, rekao je na "Tviteru" da je sada "zamah na Erdoganu".

🇹🇷: All momentum now w Erdogan. Has taken Parliament, despite expectations to contrary. Has performed much better in 1st round of Presidential vote than polls predicted. Has incumbency advantages. For these & many other reasons a @kilicdarogluk win on 28 May is now very unlikely

— Mujtaba Rahman (@Mij_Europe) May 15, 2023

- Zauzeo je parlament, uprkos suprotnim očekivanjima. Pokazao je mnogo bolji učinak u prvoj rundi predsedničkih izbora od onog što su ankete predviđale. Ima prednost svog položaja. Zbog tih i mnogih drugih razloga malo je verovatna pobeda Kiličdaroglua - ocenio je Rahman.

S obzirom na tesnu trku kakva se očekuje, moglo bi doći do “zastrašujućeg scenarija”, kako je to nedavno opisao “Nešenel rivjuv”.

Taj zastrašujući scenario bio bi spor oko rezultata izbora koji bi mogao da eskalira nepredviđeno u zemlji u kojoj je već napeto, navodi list, dodajući da je ovo moguće posebno ako Kiličdaroglu pobedi sa veoma malom marginom a Erdogan reaguje “prateći priručnik Donalda Trampa iz 2020”. “Nešenel rivjuv” navodi da je Erdoganov ministar unutrašnjih poslova već utro put za to, nazivajući izbore “zapadnim pokušajem političkog puča”.

Erdogan je već na poslednjem predizbornom skupu u Istanbulu u subotu optužio opoziciju da sarađuje sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom kako bi ga svrgnuli (Kiličdaroglu je u međuvremenu optužio Rusiju za uplitanje u izbore).

Ako Erdogan izgubi i – poput Trampa – izabere da ne prizna poraz, stvari bi mogle da postanu zaista ružne, navodi “Nešenel rivjuv”.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.