NERAZUMNO JE OČEKIVATI DA ODUSTANEMO OD SVOJE POZICIJE, ALI... Turska postavila uslove za podršku ulaska Švedske i Finske u NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2022, 08:18

"NERAZUMNO JE OČEKIVATI DA ODUSTANEMO OD SVOJE POZICIJE, ALI..." Turska postavila uslove za podršku ulaska Švedske i Finske u NATO

Turska je postavila niz zahteva, za čije ispunjenje je spremna da odobri prijave Finske i Švedske za ulazak u NATO. Ovo je preneo Blumberg, pozivajući se na sopstvene izvore.

Blumberg je posebno saznao za cilj Turske da povrati članstvo u programu nabavke najnovijih lovaca F-35. Pored toga, Ankara je zahtevala da joj se ukinu američke sankcije za kupovinu ruskih sistema PVO S-400.

Turska želi da bude ponovo uvedena u najnoviji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << program aviona F-35, iz kojeg je isključena pošto je od Rusije kupila protivraketne odbrambene sisteme S-400... Štaviše, Turska želi da SAD ukinu sankcije za posedovanje njenih raketa S -400.

Turska je takođe izrazila želju da kupi desetine borbenih aviona F-16 i komplete za nadogradnju za tip borbenih aviona koje već ima od SAD. Ankara se nada da će Stokholm i Helsinki ukinuti sankcije na izvoz oružja koje su uveli zajedno sa državama članicama EU 2019. godine. Turske vlasti su zahtevale da Finska i Švedska javno osude ne samo Radničku partiju Kurdistana, već i organizacije povezane sa njom.

Turkey is threatening to block Sweden and Finland's bids to join NATO in the wake of Russia’s invasion of Ukraine.

Bloomberg spoke to 3 senior Turkish officials on condition of anonymity, about what their government is looking to achieve https://t.co/XuJFC9FA2A pic.twitter.com/syd3lotCre

— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) May 18, 2022

Prema turskim izvorima, "bilo bi nerazumno očekivati" da će Ankara odustati od svoje pozicije i podržati članstvo Švedske i Finske u NATO-u sve dok se razlike ne reše i pre nego što nordijske države javno pokažu solidarnost sa Turskom po pitanju kurdskih grupa.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.