Jeziva tvrdnja Erdoganovog savetnika o Kašogiju

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeziva tvrdnja Erdoganovog savetnika o Kašogiju

Visoki turski zvaničnik Jasin Aktaj rekao je da veruje da je telo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija nakon što je raskomadano rastvoreno u kiselini.

Savetnik turskog predsednika je dodao da je "jedini logičan zaključak" da su oni koji su ubili Kašogija u Istanbulu uništili njegovo telo "kako za sobom ne bi ostavili tragove", javio je BBC.

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nisu nađeni forenzički dokazi da je njegovo telo rastvoreno u kiselini, navodi BBC.

"Razlog zbog kojeg su raskomadali Kašogijevo telo jeste da bi što lakše rastvorili njegove ostatke", kazao je Aktaj za turski list "Hurijet dejli".

Ove tvrdnje su iznete u trenutku kada je Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz pozvala svetske lidere da "privedu pravdi počinioce" u tekstu koji je objavilo pet listova, uključujući londonski "Gardijan" i "Vašington post".

U međuvremenu, mediji prenose da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao američkim zvaničnicima da smatra da je Kašogi opasan islamista.

On je, kako se navodi, to kazao u telefonskom razgovoru s nekim iz Bele kuće pre nego što je njegova zemlja priznala da je saudijski novinar ubijen.

Saudijska Arabija je negirala da su izrečene takve tvrdnje, kao i da je kraljevska porodica umešana u ubistvo i saopštila je da je "rešena da utvrdi sve činjenice".

Kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu je u sredu saopštila da je saudijski novinar Džamal Kašogi zadavljen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.