Haos na prajdu: Specijalci, suzavac, gumeni meci... /VIDEO

Izvor: B92, 19.Jun.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos na prajdu: Specijalci, suzavac, gumeni meci... /VIDEO

Istanbul -- Turski specijalci ispalili su gumene metke i bacili suzavac kako bi razbili skup od oko 50 pripadnika LGBT zajednice koji su se okupili u Istanbulu.

Nekoliko stotina policajaca opkolilo je glavni gradski trg Taksim kako bi sprečili okupljanje LGBT populacije tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, navodi AFP.

Pripadnici LGBT populacije okupili su se u Ulici Istiklal, velikoj trgovinskoj zoni, a neki od njih mahali su zastavama u bojama duge.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Duž te pešačke zone i u sporednim ulicama bilo je raspoređeno više od 300 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i s vodenim topovima.

Policija ih je pozvala da se raziđu i sprečila ih je da prošetaju i da se obrate prisutnima.

Guverner Istanbula je zabranio ove godine dve parade pripadnika LGPT zajednice iz bezbednosnih razloga.

Tokom prethodne godine u Istanbulu je izvedeno niz bombaških napada, uključujući dva samoubilačka napada turiste, od kojih se jedan desio upravo u Ulici Istiklal.

Turske vlasti ranije su zabranile gej paradu na trgu Taksim u Istanbulu zbog bezbednosti "građana i učesnika".

Predstavnici LGBT populacije u Turskoj pozvali su svoje članove na paradu 19. i 26. juna, tokom "nedelje ponosa", dok su nacionalističke i islamističke snage u Turskoj zapretile održavanjem kontramarša, u slučaju da se gej parada održi.

Prošlogodišnju paradu zaustavila je policija koristeći vodene topove i suzavac.

Na gej paradi u Istanbulu već deset godina tradicionalno učestvuje više desetina hiljada učesnika, a sve do prošle godine nije bilo incidenata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Haos na prajdu: Specijalci, suzavac, gumeni meci (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jun.2016

ISTANBUL - Turski specijalci ispalili su gumene metke i bacili suzavac kako bi razbili skup od oko 50 pripadnika LGBT zajednice koji su se okupili u Istanbulu...Nekoliko stotina policajaca opkolilo je glavni gradski trg Taksim kako bi spriječili okupljanje LGBT populacije tokom muslimanskog svetog mjeseca...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.