Erdoganova (ne)moć: Propada li referendum?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2017, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganova (ne)moć: Propada li referendum?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan po ko zna koji put iznova će razmotriti svoje političke i administrativne odnose sa Evropskom unijom, ali ovoga puta posle referenduma u aprilu, zbog kojeg su se i poljuljali već narušeni odnosi sa EU.

Odnosi Turske i EU su pogoršani pošto su Nemačka i Holandija, dve članice Unije, zabranile planirane skupove >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << turskih političara na svojoj teritoriji.

Neuspevši da diplomatskim, ali i pretećim stavom ubedi Nemačku i Holandiju da odobri skupove na kojima će propagirati "da" i pokušati da svoju vladavinu produži do 2029. godine, turski sultan je presekao odlukom da "odustaje" od svih skupova, optuživši ih da koriste "nacističke metode".

"Šokantni komentari", kako su nazvale nemačke i holandske diplomate izjave Erdogana, prešli su crvenu liniju i smatraju se ispadima koji se više neće "tolerisati“.

Svi pokušaji Erdogana da na vratima Evropske unije zaradi poene za referendum, nisu urodili plodom.

Kampanja se ipak svela na mitinge i skupove unutar Turske, u kojoj opozicija ne igra nikakvu ulogu, a vlast i dalje pljuje po Evropi pozivajući je da poštuje ljudska prava i demokratiju, smelo najavljujući usvajanje smrtne kazne, "čim prije".

Erdoganova kampanja se svela da to da pokaže naciji da je pravi vođa koji nema dlake na jeziku i koji je spreman da ide u nove pohode i diplomatske okršaje kako bi pokazao da je i Tuska jednako važna kao i svetske sile Amerika, Rusija, Kina, Nemačka...

Da li je unutrašnja politika slaba tačka turskog vođe, pa pokušava da poene sakuplja na spoljnoj politici, zapretivši Evropljanima da zbog odnosa prema Turskoj neće moći slobodno da hodaju ulicama, ostaje da vidimo na referendumu za dvadesetak dana.

Sve ankete i istraživanja javnog mnjenja, ako nisu "lažna", u Turskoj prognoziraju pozitivan ishod referenduma, dok ponašanje Erdogana ipak ne daje takvu sliku. Vanredno stanje u Turskoj je i dalje na snazi, od početka neuspelog državnog udara uhapšeno je oko 40.000 osoba, dok je više od 100.000 smenjeno ili suspendovano u vojnom, civilnom ili privatnom sektoru.

Da nije siguran da je potpuno istrebio pristalice Fetulaha Gulena, govori i činjenica da je u toku prethodne nedelje uhapsio više od 2.000 ljudi.

Ne tako davne 2007. godine na referendumu se skoro 69 odsto populacije složilo da se predsednik Republike bira neposrednim izborima, a avgusta 2014. godine to se prvi put desilo izborom Erdogana na tu poziciju.

Erdogan tvrdi da u Turskoj nikada ne bi bio uveden predsednički sistem, kada od njega ne bi imali koristi država i narod, a ne samo predsednik, kako tvrdi turska opozicija.

Iako i pristalice i opoziciija ističu svoje argumente šta će, prema njihovom mišljenju, značiti ustavne promene i amandmani, građani Turske, uključujući i one u dijaspori, će doneti definitivnu odluku koja će "možda" promeniti politički sistem ove zemlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.