ERDOGAN POPUSTIO?! Turska dala zeleno svetlo, OVO se Moskvi nikako neće SVIDETI

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2023, 18:58

ERDOGAN POPUSTIO?! Turska dala zeleno svetlo, OVO se Moskvi nikako neće SVIDETI

Turska se za sada nije oglasila tim povodom. Finska je dobila "zeleno svetlo" u aprilu, dok prijem Švedske koče Turska i Mađarska.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem izjavio je danas da mu je šef turske diplomatije Hakan Fidan rekao da očekuje da će Turska ratifikovati pristupanje Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << NATO-u u roku od nekoliko nedelja.

- Imao sam bilateralni razgovor sa mojim kolegom, ministrom spoljnih poslova, na kojem mi je rekao da očekuje da će do ratifikacije doći u roku od nekoliko nedelja - rekao je Bilstrem novinarima u Briselu, uoči drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

Turska se za sada nije oglasila tim povodom, prenosi Rojters.

Britanska agencija je u utorak, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Stejt departmenta, objavila da je šef turske diplomatije Hakan Fidan rekao kolegama iz NATO-a u Briselu da će njegova zemlja verovatno do kraja godine ratifikovati švedsku kandidaturu za članstvo u Alijansi.

Švedska i Finska zatražile su da se pridruže NATO-u u maju prošle godine, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Finska je dobila "zeleno svetlo" u aprilu, dok prijem Švedske koče Turska i Mađarska.

Budimpešta je ranije saopštila da će odobriti švedsko članstvo nakon što to uradi Turska.

Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta ranije ovog meseca odložio je glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u Alijansi.

Švedska je kritikovala Tursku zbog kršenja ljudskih prava i demokratskih standarda, a Ankara je optužila Stokholm da krije članove grupa koje Turska smatra terorističkim i tražila njihovo izručenje kao korak ka ratifikaciji švedskog članstva.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.