ERDOGAN NAJAVIO KRAJ VLADAVINE! Evo kada će se turski lider povući

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 10:12

ERDOGAN NAJAVIO KRAJ VLADAVINE! Evo kada će se turski lider povući

Erdogan je na čelu Turske od 2003. godine.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sinoć je prvi put progovorio o kraju svoje vladavine.

Rekao je da će lokalni izbori u Turskoj 31. marta biti njegovi "posljednji".

- Njihov rezultat će biti prenošenje poverenja na moju braću koja će doći posle mene - istakao je lider >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Turske.

Erdogan je obavljao funkciju gradonačelnika Instanbula, potom je bio je na vlasti kao premijer, te kao predsednik od 2003. godine.

Danas važi za jednog od lidera sa najvećim prestižom u svetskoj diplomatiji. Taj položaj je, pre svega, zaslužio veštom politikom balansiranja prema Ruskoj Federaciji i Kini i istovremenim članstvu u NATO. 

Erdogan je pokazao veliku posredničku sposobnost jer je pod njegovim okriljem organizovan i razgovor Rusije i Ukrajine o miru, koji je po svemu sudeći prekinut usled insistiranja britanskog premijera Džonsona da se rat nastavi.

Od tih pregovora je ostali su sporazumi o izvozu žita koji su posebno važni za siromašne i mnogoljudne afričke države.

Glede sukoba u Gazi zauzeo je veoma žustru poziciju, kritikujući izraelsko rukovodstvo i Netenijahua lično za genocid. Međutim, nikakve direktne vojne akcije na terenu nisu preduzete, što donekle pokazuje da njegova realna snaga ipak odstupa od onoga što je njegov retorički impuls.

Izvor: Srbija Danas/M.B.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Erdogan uporedio Netanjahua sa HITLEROM: Napadi na Gazu PREŠLI SVAKU MERU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024

On je najavio i dodatnu pomoć Palestini...Turski predsednik Redžep Tajip Ergodan ocenio je danas da su dešavanja u Pojasu Gaze, gde od 7. oktobra traje sukob Izraela i Hamasa, prešla svaki prag tolerancije...Erdogan je, na sastanku generalne skupštine Istanbulske fondacije za širenje znanja, rekao...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.