Džamal Kašogi: Sjedinjene Države zahtevaju od Turske snimke

Izvor: B92, 18.Okt.2018, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džamal Kašogi: Sjedinjene Države zahtevaju od Turske snimke

Turski zvaničnici kažu da se na snimcima vidi da je novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Sjedinjene Države su zatražile od Turske snimak koji je navodno uverljivi dokaz da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen u istanbulskom konzulatu u Saudijskoj Arabiji.

"Tražili smo ga, ukoliko postoji", rekao je Donald Tramp novinarima u Beloj kući.

Kašogi nije viđen od kada je ušao u zgradu 2. oktobra. Saudijska Arabija je negirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistvo.

U međuvremenu, Vašington post je objavio poslednju kolumnu ovog novinara napisanu pre nestanka.

Tekst je o značaju slobode medija na Blikom istoku.

Urednica novina Global opinons Karen Atia kazao je da je njegovo puštanje odloženo u nadi da će se Kašaogi vratiti.

"Sada moram da prihvatim: to se neće dogoditi. Ovo je poslednji njegov tekst koji ću urediti za Post", napisala je.

"Ova kolumna savršeno obuhvata njegovu posvećenost i strast prema slobodi u arapskom svetu. Slobodi za koju je očigledno dao svoj život."

Šta piše u poslednjem tekstu?

Kašogi je predstavio jaku kritiku stanja slobode medija u arapskom svetu

"Arapski svet se suočava sa sopstvenom verzijom gvozdene zavese, koji nisu nametnuti spoljnim akterima, već domaće snage koje se bore za moć.

Arapskom svetu je potrebna moderna verzija starih transnacionalnih medija tako da građani mogu da budu informisani o globalnim dešavanjima. Još važnije, moramo da ponudimo platformu za arapske glasove."

Nekoliko vozila sa saudijskim diplomatskim registarskim tablicama snimile su CCTV dok su se kretali iz konzulata u rezidenciju manje od dva sata nakon što je Kašogi ušao u konzulat na dan kada je nestao.

Zgrada konzulata prvi put je pretresena u ponedeljak.

Pompeo je u utorak bio u Rijadu da razgovora sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom, koji je rekao da je "snažno porekao" bilo kakvo učešće u nestanku novinara.

Kašogi je državljanin Sjedinjenih Država i novinar Vašington posta, koji je prošle godine nalazi u samoproglašenom egzilu, nakon što su ga navodno zvaničnici Saudijske Arabije upozorili da prestane da kritikuje politiku princa.

Stigao je u konzulat u 13:14 po lokalnom vremenu na sastanak za dobijanje papira kako bi se oženio turskom verenicom.

Saudijski zvaničnici su insistirali da je Kašogi ubrzo nakon toga napustio konzulat.

Ali turski zvaničnici veruju da je u zgradi došlo do napada i borbe.

Oni tvrde da su novinara ubili saudijski agenti koji se vide na snimcima CCTV kamera objavljenim u medijima.

Njujork tajms izveštava da četiri od 15 agenata imaju veze sa prestolonaslednikom Mohamedom, dok druga osoba ima višu funkciju u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministri inostranih poslova G7 su u utorak pozvali Saudijsku Arabiju da sprovede "transparentnu" istragu o ovom pitanju.

U međuvremenu šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard je još jedna visoka zvaničnica koja je nakon nestanka novinara povukla učešće sa glavne investicione konferencije u Saudijskoj Arabiji koja se održava sledeće nedelje.

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Turska,   Donald Tramp

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.