Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2020, 12:50

Državni branilac traži od suda da se odbije zahtev za promenu statusa Aja Sofije

Turski državni branilac danas je predložio Državnom veću, najvišem administrativnom sudu Turske, da odbije zahtev grupe koja traži da se istorijska građevina Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.

Lokalni mediji preneli su da je danas pred Državnim većem saslušan advokat grupe koja traži da se ona pretvori u džamiju.

On je tvrdio da je Aja Sofija privatno vlasništvo sultana Mehmeda II koji je osvojio Istanbul, i zatražio da se poništi odluka Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ministara iz 1934. godine kojom je ova znamenitost pretvorena u muzej, prenosi novinska agencija Anadolu.

Sudski branilac je predložio da se predlog odbaci navodeći da je odluka iz 1934. zakonita.

On je takođe tvrdio da je odluka o ovom istorijskom nasleđu na Vladi.

Odluka se očekuje najkasnije u roku od dve nedelje.

Aja Sofija je bila glavna hrišćanska crkva u Vizantiji pre nego što je pretvorena u džamiju posle osmanskog osvajanja Carigrada, odnosno Istanbula.

Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne turske republike, pretvorio ju je u muzej koji svake godine privlači milione turista.

Status Aje Sofije trenutno je tema rasprave nacionalista, konzervativaca i verskih grupa u Turskoj koje vrše pritisak da se ona opet pretvori u džamiju, i onih koji veruju da bi ona, kao deo zaštićene, svetske baštine na listi UNESKA trebalo da ostane muzej koji ističe status Istanbula kao mosta između kontinenata i kultura.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Tursku da sačuva status muzeja Aja Sofije u Istanbulu.

Susedna Grčka, čiji uticajan deo društva čine proterani žitelji Istanbula i njihovi potomci, a Carigrad je deo grčkog nacionalnog identiteta, u nekoliko navrata je negodovala zbog najava promene statusa Aja Sofije i zahtevala da se njen status istorijskog spomenika mora zadržati.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.