Svet

0

Državni branilac traži od suda da se odbije zahtev za promenu statusa Aja Sofije

Autor: SA

Izvor: Beta

Državni branilac traži od suda da se odbije zahtev za promenu statusa Aja Sofije

Izvor: Foto: Beta/AP/Emrah Gurel


Lokalni mediji preneli su da je danas pred Državnim većem saslušan advokat grupe koja traži da se ona pretvori u džamiju.

On je tvrdio da je Aja Sofija privatno vlasništvo sultana Mehmeda II koji je osvojio Istanbul, i zatražio da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je ova znamenitost pretvorena u muzej, prenosi novinska agencija Anadolu.

Sudski branilac je predložio da se predlog odbaci navodeći da je odluka iz 1934. zakonita.

On je takođe tvrdio da je odluka o ovom istorijskom nasleđu na Vladi.

Odluka se očekuje najkasnije u roku od dve nedelje.

Aja Sofija je bila glavna hrišćanska crkva u Vizantiji pre nego što je pretvorena u džamiju posle osmanskog osvajanja Carigrada, odnosno Istanbula.

Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne turske republike, pretvorio ju je u muzej koji svake godine privlači milione turista.

Status Aje Sofije trenutno je tema rasprave nacionalista, konzervativaca i verskih grupa u Turskoj koje vrše pritisak da se ona opet pretvori u džamiju, i onih koji veruju da bi ona, kao deo zaštićene, svetske baštine na listi UNESKA trebalo da ostane muzej koji ističe status Istanbula kao mosta između kontinenata i kultura.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Tursku da sačuva status muzeja Aja Sofije u Istanbulu.

Susedna Grčka, čiji uticajan deo društva čine proterani žitelji Istanbula i njihovi potomci, a Carigrad je deo grčkog nacionalnog identiteta, u nekoliko navrata je negodovala zbog najava promene statusa Aja Sofije i zahtevala da se njen status istorijskog spomenika mora zadržati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR