DANAS JE VIDOVDAN

Izvor: OkRadio.rs, 28.Jun.2023, 09:12

DANAS JE VIDOVDAN

Danas je Vidovdan, dan pomena knezu Lazaru i srpskim ratnicima poginulim u Bici na Kosovu. Zbog bezbednosne situacije, Eparhija raško-prizrenska odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica. Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu.   Danas je Vidovdan - državni, verski i istorijski praznik. Slavi se u znak sećanja na Kosovski boj 1389. godine, kada se srpska vojska suprostavila turskom prodiranju na Balkan. Među Srbima praznik ima poseban etički i moralni karakter, a reči kneza Lazara pred Kosovski boj prenose se generacijama.   Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez...
Pogledaj vesti o: Turska,   Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na OkRadio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležen Vidovdan u crkvi posvećenoj knezu Lazaru: Liturgiju služio episkop žički Justin

Izvor: B92, 28.Jun.2023

Danas Srbi proslavljaju Vidovdan, jedan od najvećih praznika i dan kad se 1389. godine odigrao Boj na Kosovu kada je car Lazar poveo srpsku vojsku protiv Turaka. Upravo ovom junaku posvećena je crkva Lazarica na Ljubić brdu kod Čačka gde je na ovaj sveti dan liturgiju služio episkop žički Justin.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta OkRadio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta OkRadio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.