Amerikanci pritiskaju, Iračani neće Turke u borbi za Mosul

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci pritiskaju, Iračani neće Turke u borbi za Mosul

Pritisak američkog ministra odbrane Eša Kartera da se dozvoli Turskoj da učestvuje u akciji u Mosulu naišao je na otpor premijera Iraka Hajdera el Abadija.

Abadi je rekao posle sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od ID, ali da će iračka vojska potisnuti džihadiste iz tog grada na severu Iraka, javila je agencija AP.

"Znamo da Turci žele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da učestvuju, zahvaljujemo im, ali to je nešto što će rešiti Iračani, Iračani će osloboditi Mosul", rekao je irački premijer.

El Abadi je takođe naglasio da će se "Iračani, Kurdi i druge lokalne snage pobrinuti oko bitke za Mosul".

"Nemamo nikakve probleme", rekao je on i dodao da bi njegova zemlja tražila pomoć od Turske ili neke druge zemlje u regionu da je to potrebno.

Američki ministar odbrane rekao je novinarima da je uloga Turske u operaciji oslobađanja Mosula "teško pitanje".

On je naveo da mu je irački premijer rekao da je razgovarao sa turskim zvaničnicima i da će nastaviti pregovore.

Karter je kazao da je poštovanje suvereniteta Iraka osnovni princip, kao i da je uloga SAD da sarađuju sa partnerima iz koalicije na rešavanju ovog problema.

"Uveren sam da možemo isplanirati konstruktivnu ulogu tamo", naveo je američki zvaničnik i dodao da je Turska članica koalicije okupljene oko SAD.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Irački premijer ne želi Turke u Mosulu

Izvor: RTS, 22.Okt.2016

Na sastanku sa ministrom odbrane SAD Ešom Karterom premijer Iraka Hajder al Abadi ponovio je da se ne slaže sa turskim učešćem u aktuelnoj ofanzivi za ponovno osvajanje iračkog grada Mosula iz ruku Islamske države. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ističe da su ti delovi Iraka "deo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.