Borba za Mosul: Staljingradska bitka 21. veka je u toku, a šta posle nje?

Izvor: Press, 21.Okt.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za Mosul: Staljingradska bitka 21. veka je u toku, a šta posle nje?

Dugoočekivana akcija za oslobađanje strateški važnog iračkog grada Mosula se dodatno intenzivirala. Iako je iračka vojska s koalicijskim snaga u ponedeljak naišla na žestoki otpor ISIS-a, izgleda da se obruč oko opakih terorista sve više steže
U toku je bitka za oslobođenje Mosula od snaga ISIS-a, koja je već dobila naziv Staljingradske bitke 21. veka. Prema poslednjim informacijama iračka vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << približila se periferiji tog strateški važnog grada. U poslednjih 48 sati borci koalicije okupljene oko iračke vojske zabeležili su niz uspeha i uspeli da oslobode dvadesetak sela koja su bila pod ISIS-ovom vlašću. Takve informacije je za CNN potvrdio jedan od zapovednika iračke vojske.
Dugoočekivana akcija za oslobađanje strateški važnog iračkog grada Mosula time se dodatno intenzivirala. Iako je iračka vojska s koalicijskim snaga u ponedeljak naišla na žestoki otpor ISIS-a, izgleda da se obruč oko opakih terorista sve više steže.
Više od 30 hiljada boraca učestvuje u operaciji oslobađanja Mosula od terorista ISIS-a pod čijom je kontrolom već više od dve godine. Na čelu iračke nacionalne vojske i kurdskih pešmergi su lokalni sunitski borci i većinom pripadnici šiitske policije. Svi oni imaju drugačija interese. “Oni svi znaju da ako nisu deo ove bitke, izgubiće uticaj u Iraku”, pojašnjava doktor Renad Mansour, savetnik za Bliski istok i Severnu Afriku u američkom tink tenku Čatam Hause.
U prvoj fazi oslobađajuće operacije za Mosul, iračka nacionalna vojska se povukla iza, a kurdski borci su krenuli napred s vozilima na kojima se ističe kurdska zastava sa žutim suncem. Plan je da pešmerge “očiste sela” na putu do Mosula. Snage pešmerga zatim će preuzeti kontrolu nad kurdskom regijom i iračke snage će ući u Mosul. Međutim, jedna stvar nije jasna - gde će biti granice te kurdske regije. Kurdske snage kažu da će to biti rubovi Mosula, ali  Bagdad će podvući crtu mnogo ranije. Kurdi već imaju autonomiju u severnom Iraku, ali borba za Mosul ima daje priliku da dobiju još više.
Mnoga od područja koja su danas pod Pašmergom se osporavaju, a izgleda da će se o njima odlučivati vojnom snagom. “Način na koji je potrebno redefinisati granice je tako da se gleda čija je vojska na tom terenu”, kaže Mansour. Kaže da bi Kurdi nakon poraza ISIS-a na ovim područjima za pregovaračkim stolom mogli kao adut koristiti oslobođena područja “Oni mogu da dođu za pregovarački sto i kažu ‘ova područja su pod nama, šta ćemo dobiti ako odustanemo od njih”, pojašnjava Mansour.
Nisu Kurdi jedini koji bi situaciju s ISIS-om hteli da iskoriste tako da promene svoj položaj. Šiitska milicija najkontroverznija je od svih grupa koje učestvuju u bici za oslobađanje Mosula.
Mnogima su jasni njihovi motivi, a to je osveta ISIS-u koji je smaknuo na stotine šiitskih vojnika. “Naš je cilj da pobedimo ISIS”, kaže Karim Nouri, portparol šiitske vojne grupe. “Nemamo drugih političkih ciljeva”, dodaje i pojašnjava da će njihovi redovi ostati izvan grada, radeći na tome da prekinu dotoke snabdevanje ISIS-ove vojske. U grad će jedino ako borba postane vrlo teška.
Njihova prisutnost, međutim, nije dobrodošla. Mnogi od članova su bili optuženi za mučenje i zlostavljanje pripadnika sunitskih civila, nakon što im pomogli da preuzmu teritorije. Deo njih ima podršku Irana.
“Ako iračke bezbednosne snage budu uspešne u izbacivanju ISIS-a iz Mosula, uskoro ćemo se suočiti s drugim problemom, a to je patrola i kontrola šiitske milicije na teritoriji koji je tradicionalno sunitska”, upozorava Kris Harmer, viši analitičar Instituta za proučavanje rata u Vašingtonu. Dopuštanje šiitima da preuzmu kontrolu nad područjima koji su prethodno bili pod ISIS-om u suštini je samo zamena jedne militanske grupe drugom.
Mnogo je toga trenutno u igri za nacionalnu vladu. Ovo je njihova prilika da pokažu Iračanima i svetu da je Bagdad sposoban da kontroliše, da imati suverenit nad celim Irakom i da upravlja raznolikom populacijom zemlje, primer koje je i demografski miks u Mosulu. ISIS koji je preuzeo kontrolu nad trećinom teritorija Iraka ovakve je tvrdnje doveo u velike nedoumice. Iračka vojska pružala je tek slabi otpor.
Međutim, čak i sa snažnom vazdušnom potporom koalicije Sjedinjenih Država, nacionalna vojska ne može sama, pa su u ovu bitku dobrodošli svi oni koji su protiv ISIS-a. Badgadu su sada Kurdi i šiiti potrebni. “Svako ko želi da izbaci ISIS iz Mosula. Svako ko želi da ubije ISIS”, kaže Harmer upozoravajući da niko ne zna i ne razmišlja o tome što će biti nakon pada ISIS-a.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Amerikanci pritiskaju, Iračani neće Turke u borbi za Mosul

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 17:55

Pritisak američkog ministra odbrane Eša Kartera da se dozvoli Turskoj da učestvuje u akciji u Mosulu naišao je na otpor premijera Iraka Hajdera el Abadija...Abadi je rekao posle sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od ID, ali da će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.