Amerikanci pritiskaju, Iračani neće Turke u borbi za Mosul

Pritisak američkog ministra odbrane Eša Kartera da se dozvoli Turskoj da učestvuje u akciji u Mosulu naišao je na otpor premijera Iraka Hajdera el Abadija.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

17:55

Amerikanci pritiskaju, Iračani neće Turke u borbi za Mosul
Getty Images

Abadi je rekao posle sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od ID, ali da će iračka vojska potisnuti džihadiste iz tog grada na severu Iraka, javila je agencija AP.

"Znamo da Turci žele da učestvuju, zahvaljujemo im, ali to je nešto što će rešiti Iračani, Iračani će osloboditi Mosul", rekao je irački premijer.

El Abadi je takođe naglasio da će se "Iračani, Kurdi i druge lokalne snage pobrinuti oko bitke za Mosul".

"Nemamo nikakve probleme", rekao je on i dodao da bi njegova zemlja tražila pomoć od Turske ili neke druge zemlje u regionu da je to potrebno.

Američki ministar odbrane rekao je novinarima da je uloga Turske u operaciji oslobađanja Mosula "teško pitanje".

On je naveo da mu je irački premijer rekao da je razgovarao sa turskim zvaničnicima i da će nastaviti pregovore.

Karter je kazao da je poštovanje suvereniteta Iraka osnovni princip, kao i da je uloga SAD da sarađuju sa partnerima iz koalicije na rešavanju ovog problema.

"Uveren sam da možemo isplanirati konstruktivnu ulogu tamo", naveo je američki zvaničnik i dodao da je Turska članica koalicije okupljene oko SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: