ANKARA SPREMNA DA POSREDUJE! Turski diplomata jasno poručio u Prištini: Ne postoji vojno rešenje za kosovsko pitanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 12:41

ANKARA SPREMNA DA POSREDUJE! Turski diplomata jasno poručio u Prištini: Ne postoji vojno rešenje za kosovsko pitanje

Zvanična Ankara se sve više postavlja kao posrednik u dijalog Beograda i Prištine.

Turski ambasador u Prištini Sabri Tunč Angili izjavio je da zvanična Ankara snažno podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Angili je, odgovarajući na pitanje o situaciji na severu KiM, za prištinski Telegrafi rekao da ne postoji vojno rešenje za to pitanje i da bi samo diplomatsko rešenje obezbedilo trajnu stabilnost.

- Stoga sve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << strane moraju raditi na postizanju napretka u procesu dijaloga. Eskalacija nije od pomoći. Dakle, želimo da vidimo deeskalaciju na severu, što bi otvorilo put za nastavak procesa dijaloga - istakao je Angili.

Prema njegovim rečima, izbori na severu KiM uz puno učešće srpskog stanovništva pružili bi neophodnu osnovu za sadržajne pregovore.

- Turska će biti spremna da doprinese ovom procesu ako obe strane to žele - rekao je Angili.

Na pitanje kakva je uloga Turske i predsednika Redžepa Erdogana u dijalogu Beograda i Prištine, on je odgovorio da Turska ima prijateljske odnose i sa Srbijom i sa tzv. Kosovom.

Prema njegovim rečima, Turska podržava proces dijaloga uz posredovanje EU i spremna je da ima ulogu ako obe strane zatraže, ali Turska nije zamena za tekući proces dijaloga.

- Naš cilj je da ojačamo tekući proces i pomognemo da se napreduje tamo gde je to potrebno - rekao je turski ambasador u Prištini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.