3.000 vojnika je raspoređeno: Krenuli su...

Izvor: B92, 23.Okt.2023, 12:15

3.000 vojnika je raspoređeno: Krenuli su...

Azerbejdžan je u ponedeljak saopštio da je započeo seriju zajedničkih vojnih vežbi sa Turskom, prve otkako je prošlog meseca osvojila Nagorno-Karabah.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da do 3.000 vojnika učestvuje u vežbama koje nose ime osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Vežbe se održavaju širom zemlje, uključujući glavni grad Baku, eksklavu Nahičevan, koja se graniči sa Turskom, i "oslobođene teritorije" Karabaha.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Turska je kulturno i lingvistički veoma bliska Azerbejdžanu i pružila mu je vojnu i političku podršku tokom trodecenijskog sukoba sa Jermenijom, sa kojom Ankara nema zvanične diplomatske odnose.

Jermenija i Azerbejdžan su nedavno pokazali da su voljni da potpišu mirovni sporazum kojim će se formalno okončati njihov sukob nakon vojne pobede Azerbejdžana u Karabahu i egzodusa skoro 120.000 etničkih Jermena iz tog područja.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje, zajedno sa ministarstvima Turske, Irana i Rusije, razgovaraće u ponedeljak u Teheranu o napretku mirovnih pregovora.

Baku je ovog meseca optužio Jerevan da ih podriva "agresivnom retorikom".

Jermenija naziva izbeglički pokret Jermena iz izgubljenog regiona etničkim čišćenjem pod pretnjom Azerbejdžanaca, nakon devet meseci blokiranja ključnih snabdevanja.

To je poslednja u nizu epizoda u dugoj istoriji sukoba između hrišćanskih Jermena i azerbejdžanskih muslimana, koji traje više od jednog veka.

Baku tvrdi da su Jermeni Karabaha dobrodošli da ostanu i da će biti integrisani u Azerbejdžan, ali da su otišli ​​dobrovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vojna vežba Turske i Azerbejdžana: Prva od zauzimanja Nagorno-Karabaha

Izvor: B92, 23.Okt.2023

Azerbejdžan je danas saopštio da je počeo seriju zajedničkih vojnih vežbi sa bliskom saveznicom Turskom...To su prve zajedničke vojne vežbe otkako je Baku prošlog meseca ponovo zauzeo region Nagorno-Karabaha, što je navelo većinu etničkih Jermena da izbegnu sa te teritorije, preneo je Rojters...Ministarstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.