Kraj Gadafijevog režima

Izvor: Studio B, 22.Avg.2011, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Gadafijevog režima

Pobunjenici u Libiji tvrde da kontrolišu 95 odsto Tripolija, ocenjujući da će uskoro preuzeti kontrolu nad čitavom libijskom prestonicom, a za sada nije poznata sudbina libijskog lidera Moamera Gadafija, niti gde se on nalazi.

Pobunjenici su prošle noći uspeli da zarobe i drže u kućnom pritvoru dva njegova sina Saif al-Islama i Mohamada, a prema poslednjim informacijama libijski premijer Al Bagdadi Ali al-Mahmudi i šef libijske državne televizije Abdalah >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Mansur nalaze se na tuniskom ostrvu Đerba.

Predsedavajući Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul Đalil je televiziji "Al Arabija" rekao da niko ne zna gde se nalazi Gadafi, prenosi Rojters.

Pobunjenički borci uspeli su sinoć da zauzmu navjeći deo libijske prestonice, gde je u borbama tokom dana poginulo 1.300 ljudi.

Danas tokom prepodneva kolona pobunjeničkih boraca na kamionima koji nose raketne bacače, krenula je ka centralnom Zelenom trgu u Tripoliju, dok je istovremeno, sin libijskog vođe Muamera Gadafija, Hamis, poveo vojne snage, koje su krenule iz Gadafijevog kompleksa Bab-al-Azizija ka centru grada.

Rojters, takođe, izvestava o sukobima pobunjenika i Gadafijevih snaga u blizini Gadafijevog kompleksa.

Gadafijeve snage su postavile tenkove oko njegovog kompleksa i pružaju otpor pobunjenicima, a problem im predstavljaju i snajpreristi koji se nalaze na krovovima zgrada.

Prema navodima arapskih medija, pobunjeničke snage su preuzele kontrolu nad državnom televizijom i radijom.

Pobuna protiv Gadafijevog režima počela je u februaru, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je polovinom marta odobrio vojnu intervenciju u Libiji, sa ciljem zaštite života civilnog stanovništva.

Pobunjenici su već u prvim nedeljama građanskog rata formirali Nacionalni prelazni savet u Bengaziju, telo koje je do sad priznala većina zapadnih država.

Iz Bengazija su koordinirane akcije širom Libije, a nakon šest meseci sukoba sa Gadafijevim snagama, u kojima im je vazdušnu podršku davao NATO, pobunjenici su uspeli da dođu do prestonice.

U svetu pozdravljaju poraz Gadafija i apeluju na njega da se odmah povuče kako bi se izbeglo dalje krvoproliće. Libijski lider još nije pronađen, ali će "borci preturiti svaki kamen, kako bi ga našli, uhapsili i priveli licu pravde", tvrde u Nacionalnom prelaznim savetu.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da Gadafi gubi kontrolu nad prestonicom Tripolijem i da je njegov režim pokazuje znake kolapsa.

"Noćas je pokret protiv Gadafijevog režima dostigao kritičnu tačku. Tripoli izmiče iz stiska tiranina. Gadafijev režim pokazuje znake kolapsa", navodi se u saopštenju koje je kasno sinoć izdao Obama .

Evropska unija je pozvala libijskog vođu Moamera Gadafija da se smesta povuče kako bi se sprečilo dalje krvoproliće.

"Izgleda da prisustvujemo poslednjim trenucima Gadafijevog režima i pozivamo Gadafija da se bez odlaganja povuče i izbegne dalje krvoproliće", izjavio je danas Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

I generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen pozvao je na prekid krvoprolića u Libiji i na početak mirne tranzicije koju mora voditi i definisati libijski narod.

"Jasno je da se Gadafijev režim ruši. Što pre Gadafi shvati da ne može dobiti bitku protiv sopstvenog naroda, to bolje, tako da libijski narod može biti pošteđen daljeg krvoprolića i patnje", naveo je Rasmunsen.

Šef odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov ocenio je da je "situacija za Gadafija dostigla tačku sa koje nema povratka" i da on nema više kontrolu nad događanjima, čak ni u Tripoliju.

Kosačjov je ukazao da postoje naznake da je u događajima kada su opozicione snage krenule na Tripoli bilo i podrške Nato što je, prema njegovoj oceni, "za žaljenje, jer dovodi u sumnju legitimitet događaja, kao i budućnost zemlje".

Velika Britanija, Francuska i Nemačka takođe su pozvale libijskog vođu da se preda, ocenjujući da je pobeda pobunjenika izvesna i najavile pomoć novim libijskim vlastima.

Velika Britanija, koja ima vodeću ulogu u međunarodnim naporima za svrgavanje Gadafija u Libiji, želi da izbegne ponavljanje haosa i krvoprolića koje je zahvatilo Irak posle svrgavanja Sadama Huseina, navodi se iz Londona.Zato je zvanični London pozvao libijski Nacionalni prelazni savet da obezbedi red i da se uzdrži od sprovođenja represalija, pošto su pobunjenici ušli u "srce prestonice" Libije.

EU će zasad zadržati sankcije uvedene protiv Gadafijevog režima, ali će ih i ukinuti kada za to bude pravi trenutak, izjavio je portparol Eštonove na današnjoj redovonoj konferenciji za novinare u Briselu.

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenili su da se sada otvara put za slobodu i samoopredeljenje naroda Libije.

"Potraga za slobodom naroda Libije dolazi do istorijskog momenta. Neprekidni napori snaga nove Libije, uz vojnu podršku NATO i nekoliko država članica EU, kao i država regiona, dovode Gadafijev režim na kraj. Pozivamo pukovnika Gadafija da prihvati volju naroda, da se odmah povuče i izbegne dalje krvoproliće i patnju", naveli su u zajedničkom saopštenju Van Rompej i Barozo.

Trenutno nije poznato gde se nalazi Gadafi koji se poslednji put sinoć obratio javnosti putem audioporuke i pozvao libijska plemena u borbu za glavni grad.

Pobunjenici su uspeli da zarobe i drže u kućnom pritvoru dva njegova sina Saif al-Islama i Mohamada.

Pentagon: Gadafi je verovatno još u Libiji

SAD smatraju da libijski lider Moamer Gadafi nije napustio zemlju, ali nije jasno gde se tačno nalazi, izjavio je danas portparol Pentagona Dejvid Lapan.

Nemamo informaciju da je Gadafi napustio Libiju. Bilo bi iskreno reći da verujemo da je on još u zemlji, rekao je Lapan novinarima, dodajući da je, ipak, nejasno gde se Gadafi tačno nalazi. Lapan je napomenuo da će SAD nastaviti da pružaju podršku vazdušnoj kampanji NATO iznad Libije, ali je odbacio spekulacije da bi američke trupe mogle biti u sastavu eventualnih međunarodnih snaga u toj zemlji.

Ako bi bilo neke prelazne misije, ostaje da se vidi da li bi je uputile Ujedinjene nacije ili NATO. Ali i dalje ne planiramo da šaljemo bilo kakve snage u Libiju, rekao je portparol Pentagona. Neće biti američkih vojnika na terenu, ponovio je Lapan stav administracije u Vašingtonu.

Libijski pobunjenici zarobili su danas još jednog Gadafijevog sina, Sadija, izvestila je Al Arabija, pozivajući se na izvore iz Nacionalnog prelaznog saveta.

Dvojica sinova libijskog vođe - Saif el-Islam i Muhamed, zarobljeni su sinoć i trenutno se nalaze u kućnom pritvoru. Arapska televizija prenela je i da su se Gadafijeve snage danas sukobile sa pobunjenicima u blizini granice sa Tunisom.

Gadafijeve snage granatirale su pobunjeničke položaje kod Bukamaša, na 17 kilometara od granice sa Tunisom, kako bi zaustavile pokušaj pobunjenika da dođu do graničnog prelaza Ras Džadir, preneo je Rojters. Vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil čestitao je danas libijskom narodu na "istorijskoj pobedi" i zahvalio se NATO snagama na vojnoj podršci, ali je istovremeno i upozorio da će "istinski trenutak pobede uslediti kada Gadafi bude uhvaćen".

"Gadafijeva era je gotova", rekao je on na konferenciji za novinare u Bengaziju, na istoku Libije.

Abdel Džalil je rekao da se nada da će Gadafi, protiv kojeg je nalog za hapšenje izdao Međunarodni krivični sud, uskoro biti "živ uhvaćen kako bi moglo da mu se organizuje pošteno suđenje". On je upozorio i da bi mogao da podnese ostavku na mesto šefa pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta ukoliko izgubi kontrolu nad revolucijom, zbog mogućih osvetničkih akata pobunjenika.

Pobunjenici zauzeli zgradu državne televizije

Libijska državna televizija prekinula je danas emitovanje programa, a portparol pobunjenika saopštio je da su protivnici Muamera el Gadafija zauzeli zgradu televizije.

"Revolucionari su upali u zgradu televizije... pošto su najpre ubili vojnike koji su je okruživali. Ona je sada pod njihovom kontrolom", rekao je portparol pobunjeničkih snaga, a preneo Rojters.

Pobunjenici tvrde da kontrolišu 95 odsto Tripolija, dok se u blizini Gadafijeve rezidencije u glavnom gradu od noćas vode žestoke borbe.
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borbe u Tripoliju, pobunjenici slave

Izvor: Večernje novosti, 22.Avg.2011

U blizini rezidencije Moamera Gadafija žestoki okršaji, pošto su pobunjenici ušli u prestonicu i drže pod kontrolom oko 80 odsto teritorije. Pentagon: Gadafi je još u Libiji

Nastavak na Večernje novosti...

Libijska državna televizija ne emituje program

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2011

TRIPOLI -..Libijska državna televizija Al-Džamahirija prestala je danas rano posle podne da emituje program, ali navodi krugova bliskih opoziciji da su je pobunjenici preuzeli nisu potvrđeni...Opozicioni sajtovi objavili su da su pobunjenici, koji su juče ušli u Tripoli a danas i u kvartove u centru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.