Gadafi
Gadafi

Muamer el Gadafi došao je na vlast u Libiji kao predvodnik puča protiv kralja. Gadafi koji je rođen 7. juna 1942. godine blizu mesta Sirta u beduinskom plemenu Gadafa. 1. septembra 1969. godine Moamer el Gadafi došao je na vlast u Libiji kao predvodnik pobunjenika.

U Tripoliju je kao odličan student završio pravo, a zatim vojnu akademiju u Bengaziju. Pukovnik je vojno školovanje nastavio u Velikoj Britaniji, a kraće vreme se za pilota obučavao u Mostaru u SFRJ. 1. septembra 1969. godine Moamer el Gadafi sa svojih 27. godina na čelu pobunjeničkog Saveza slobodnih oficira, oborio kralja Idrisa, koji je proteran u Egipat.

Gadafi je tada poručio javnosti i narodu Libije da su oružane snage izvršile zbacivanje korumpiranog režima i da je Libija slobodna samoupravna republika. Službeni naziv zemlje postao je: Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija.

Moamer Muhamed Abu Miniar el Gadafi poznatiji kao pukovnik Gadafi, bio je na vlasti u Libiji više od 42. godine. Vlast je osvojio 1969. godine u vojnom udaru grupe mladih oficira protiv režima kralja Idriza i na vlasti je bio do kraja avgusta 2011. godine kada su posle višemesečnog građanskog rata pukovnikove oružane snage poražene od strane pobunjeničkih trupa, uz podršku Natoa. Gadafi je bio četvrti šef države po dužini staža na svetu, a prvi u arapskom svetu. Za sebe je govorio da je brat vođa, vođa revolucije, i kralj kraljeva, a u svetu je poznat kao pukovnik. Pošto je došao na vlast Gadafi je ukinuo ustav Libije iz 1951. godine, i donosio zakone zasnovane na političkoj ideologiji koju je on formulisao kao Treća međunarodna teorija i objavio u Zelenoj knjizi.

Ujedinjene nacije su Libiju pod Gadafijem dugo tretirale kao državu partiju, i tokom osamdesetih zavele međunarodne sankcije režimu u Tripoliju. Gadafi se šest dana pošto su trupe Sjedinjenih Američkih Država 2004. godine zarobile iračkog predsednika Sadama Huseina, odrekao oružja za masovno uništenje koje je posedovala Libija i pozvao međunarodne inspektore da bi utvrdili da drži reč. Međunarodni krivični sud u Hagu je izdao nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina Seifa el Islama i zeta Abdulaha el Senusija pošto ih je optužio za zločine protiv čovečnosti. Građanski rat u Libiji je posle osam meseci borbi okončan, pošto je dugogodišnji libijski lider Gadafi ubijen u unakrsnoj vatri u Sirtu. Citirajući forenzički izveštaj rekao je da Gadafi poginuo od pogotka u glavu u unakrsnoj vatri. Iako zapadni mediji i dalje blate bivšeg libijskog lidera, ono što oni ne žele da se zna je da je ova afrička zemlja imala najveći životni standard na ovom kontinentu.
Danas ona predstavlja jednu od baza islamske države. Bila je zemlja budućnosti dok je nisu uništili. Od kada je počela libijska revolucija, većina medija Gadafija predstavljala je kao zločinca i diktatora koji ugnjetava sopstveni narod. Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast, obrazovanje i zdravstvena zaštita su bili besplatni u Libiji.

Ukoliko bi neki građanin odabrao da se bavi zemljoradnjom, od države bi dobio kuću sa zemljom, opremu, seme i goveda, kako bi započeo biznis bespovratno. U Libiji nisu postojali računi za struju, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su bile državne. Gadafiju je zamerano da krši ljudska prava, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova porodica.
Tako je Gadafijev otac preminuo a da je još uvek živeo u šatoru. Izlazio je u susret mladencima tako da je svaki bračni par dobijao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu. Ukoliko bi Libijac poželeo da se školuje u inostranstvu imao bi novčanu pomoć države koja je plaćala sve troškove, i još bi davala novac i za smeštaj i prevoz. Svaki Libijac koji nije mogao da nađe zaposlenje po kraju školovanja dobijao je novac i pomoć u visini plate.

Gadafi je dao nadu Africi, želeo je da napravi banku jednu za celu Afriku, i to je pogodilo interese zapada. Ajša Gadafi je novi vođa otpora u ključnom trenutku za zemlju, ona se zaklela na lojalnost cilju svog oca i pozvala Libijce da se probude kako bi pobedili i vratili vladu Džamahirije. Ajša je pozvala vojnike libijskih oružanih snaga da polože zakletvu njoj kao vrhovnom komandantu, kako bi obnovila državu.

Srbija je uvek bila prijatelj Libije, Gadafi je voleo Srbiju, zato što je video saveznika i iskrene prijatelje. Podržavao je Srbiju tako što je slao naše studente na školovanje, i govorio je da svako treba da se obrazuje u Srbiju. U zemlju je dolazio više puta, i među prvima je osudio vazdušne udare natoa na našu zemlju pri tome pružajući svu podršku i pomoć Srbskom narodu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Miloš Jovanović: Ovo se nije desilo ni kod Gadafija

Miloš Jovanović: Ovo se nije desilo ni kod Gadafija

Miloš Jovanović, šef poslaničke grupe Nove DSS, negirao je da je bilo ko udario policajca danas u parlamentu, kao što, kako kaže, nije...

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 14:59

Detaljnije >>

Jovanović (NDSS): Ovo se nije desilo ni kod Gadafija

Jovanović (NDSS): Ovo se nije desilo ni kod Gadafija

Miloš Jovanović, šef poslaničke grupe Nove DSS negirao je da je bilo ko udario policajca danas u parlamentu, kao što nije tačno...

Izvor: Danas, 19.Mar.2024

Detaljnije >>

"STIGLA MI JE ŠOKANTNA PONUDA OD GADAFIJA, RUKE SU MI SE TRESLE!" Ispovest Srpkinje koja je bila frizerka lidera Libije: "Nakon ovoga, ŽIVOT MI SE PROMENIO"

Dijana Stevanović je otišla je u Libiju kod majke koja je tamo bila zaposlena kao medicinski radnik. Godinu dana kasnije odlučila...

Izvor: Blic, 17.Mar.2024, 19:54

Detaljnije >>

GADAFI SE PLAŠIO SAMO OVOG SRBINA Novak je posetio diktatora u šatoru: PONOSAN SAM što sam upoznao tog čoveka

GADAFI SE PLAŠIO SAMO OVOG SRBINA Novak je posetio diktatora u šatoru: "PONOSAN SAM što sam upoznao tog čoveka"

Bio je član Evropske akademije nauka.. Najpoznatiji otorinolaringolog, primarijus doktor Novak Vukoje, koji je inače bio član Evropske akademije nauka, koji je preminuo u avgustu 2020. godine, nekoliko godina pre toga ispričao je svoje iskustvo sa svojim najpoznatijim pacijentom – bivšim libijskim vođom Muamerom el Gadafijem. Tokom svoje višedecenijske karijere, doktor Vukoje je lečio mnoge poznate političare, sportiste, muzičke zvezde… Gadafija...

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 10:11

Detaljnije >>

Libijska delegacija u Libanu razgovarala o nestalom šiitskom vođi i o oslobađanju Gadafijevog sina

Libijska delegacija razgovarala je u Libanu sa tamošnjim zvaničnicima o nestanku šiitskog religijskog vođe Muse al Sadra...

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2024, 15:28

Detaljnije >>

Gde je danas Srpkinja koja je bila lično obezbeđenje Gadafija? Čuvala je pukovnika, pa jedva izvukla živu glavu iz Libije

Rođena je u Bijeljini, zavolela friziranje i šminkanje, a onda kao u nekom filmu postala deo ličnog obezbeđenja libijskog vladara Muamera Gadafija. Tako ukratko izgleda priča o Srpkinji Dijani Stevanović. – Moja mama je medicinska radnica. Ja nisam nikad ni mislila da ću da se bavim tim poslom. Jako sam kreativna i uvek sam odmalena želela da budem frizerka. Ja sam i profesionalna šminkerka, završila sam Akademiju u Londonu – kazala je Dijana za portal InfoBijeljina. Namera joj je bila...

Izvor: Luftika.rs, 29.Dec.2023, 10:49

Detaljnije >>

Nevjerovatne priča Dijane iz Bijeljine: Gadafiju bila frizerka i obezbjeđenje (FOTO)

Rođena je u Bijeljini, zavoljela friziranje i šminkanje, a onda kao u nekom filmu postala dio ličnog obezbjeđenja libijskog vladara Moamera Gadafija.

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2023, 14:51

Detaljnije >>