Libijska državna televizija ne emituje program

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska državna televizija ne emituje program

TRIPOLI -

Libijska državna televizija Al-Džamahirija prestala je danas rano posle podne da emituje program, ali navodi krugova bliskih opoziciji da su je pobunjenici preuzeli nisu potvrđeni.

Opozicioni sajtovi objavili su da su pobunjenici, koji su juče ušli u Tripoli a danas i u kvartove u centru grada, ušli u zgradu državne televizije, ali ta informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Nakon što je emitovanje programa na Al Džamahiriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prestalo, ekran je bio potpuno crn, a potom se, nakon nekoliko minuta, u donjem desnom uglu pojavio logo.

Libijski pobunjenici, koji su juče ušli u Tripoli, danas tvrde da kontrolišu 95 odsto grada. Prema navodima izveštača zapadnih medija, oko sedišta libijskog lidera Moamera Gadafija, Bab al Azizije, i dalje se vode borbe.

Svetski lideri pozvali su danas Gadafija da se preda, a povećava se broj zemalja i u Evropi i u arapskom svetu koje su priznale Prelazni nacionalni savet.

Borbe u Tripoliju, kontraofanziva Gadafija

Gadafijev sin Hamis poveo je vojne snage ka centru Tripolija, u svojevrsnoj kontraofanzivi protiv pobunjeničkih snaga koje trenutno na Zelenom trgu proslavljaju, kako su mislili, laku pobedu protiv Gadafija, javljaju svetske agencije.

Predsedavajući Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul Đalil je televiziji "Al Arabija" rekao da niko ne zna gde se nalazi Gadafi, prenosi Rojters.

Libijska državna televizija prekinula je danas emitovanje programa, a portparol pobunjenika saopštio je da su protivnici Muamera el Gadafija zauzeli zgradu televizije.

"Revolucionari su upali u zgradu televizije... pošto su najpre ubili vojnike koji su je okruživali. Ona je sada pod njihovom kontrolom", rekao je portparol pobunjeničkih snaga, a preneo Rojters.

Pobunjenici su uspeli da zarobe i drže u kućnom pritvoru dva Gadafijeva sina, Saif al-Islama i Mohamada, a prema poslednjim informacijama libijski premijer Al Bagdadi Ali al-Mahmudi i šef libijske državne televizije Abdalah Mansur nalaze se na tuniskom ostrvu Đerba.

Sukobi oko Gadafijevog kompleksa

Rano ujutro tenkovi su izašli iz Gadafijevog kompleksa Bab-al-Azizija i počeli su da granatiraju pobunjenike okupljene oko kompleksa, dok se jaka puščana paljba čula u centru Tripolija.

Tenkove prate pik-apovi naoružani teškom artiljerijom, koju vladine snage koriste da bi potisnuli pobunjenike u Asarin ulici i u celoj Kalifa oblasti.

Više vladinih tenkova uočeno je u luci Tripolija. Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahima, saopštio je juče da 65.000 vojnika štiti vladajući režim.

Pobunjenici su Hamisa već 20. marta, nakon napada na rezidenciju Gadafija u Bab al-Asisiju, proglasili mrtvim, i potom još jednom nakon vazdušnog napada početkom avgusta.

U blizini rezidencije Moamera Gadafija u Tripoliju jutros su se vodili žestoki okršaji, javlja agencija AFP, pošto su pobunjenici predhodnog dana ušli u prestonicu i, kako tvrde, drže pod kontrolom 95 odsto teritorije.

Pobunjenici dobili pojačanje

U borbi za glavni grad Libije, Tripoli, pobunjenici su danas dobili pojačanje.

Iz Misrate, na istoku zemlje, u Tripoli je dospelo više od 1.000 naoružanih ljudi, saopštili su pobunjenici, prenose agencije.

Jedan stanovnik Tripolija, koji nije želeo da mu se navodi ime, rekao je britanskom Bi-Bi-Siju (BBC) da pobunjenički borci "provaljuju ljudima u kuće i pljačkaju sve živo".

"Ovo će biti katastrofa i za Libiju i za NATO", rekao je taj očevidac.

S druge strane, nezavisni reporteri sa lica mesta tvrde da je okupljanje pobunjenika u centru libijske prestonice taktički manevar libijske vojske, koja ih je saterala sve na jedno mesto, a da slavlje pobunjenika ima samo jedan cilj - poziranje pred stranim novinarima.

Agencija AFP je javila da se borbe jutros vode i u južnom delu Tripolija, sa teškim naoružanjem i automatskim oružjem, kao i da se hici iz kalašnjikova čuju u blizini hotela Riksos, u kome se uglavnom nalaze strani izveštači.

Agencija Rojters prenela je da se slavljenički hici i eksplozije čuju po celom gradu, a da vozači automobila trube na ulicama.

Predstavnik pobunjenika Mahmud Džibril rekao je da je ostao vrlo mali otpor u i oko Tripolija i upozorio je svoje snage da budu oprezne.

Džibril je pozvao pobunjenike na odgovornost, sada kada je četiri decenije diktatorskog režima blizu kraja.

Nije, zasad, poznato gde se nalazi Gadafi, iako je emitovao tri audio poruke u nedelju, kada su pobunjenici ušli u Tripoli i zauzeli centralni Zeleni trg. Ranije je javljeno da njegovo uporište Bab el-Azizija nije pod kontrolom pobunjenika.

Uspeh pobunjenika medijska varka?

S druge strane, nezavisni novinar Lizi Felan, koja je u Tripoliju, kaže da bi omogućavanje pobunjenicima da budu u glavnom gradu mogao biti strateški potez od strane vojske Libije, koja je pobunjenike zatvorila na jednoj lokaciji.

Ona tvrdi da režimske snage imaju i dalje stvarnu kontrolu nad gradom.

Većina pobunjenika koja nije zauzeta pljačkom sada je okupljena na Zelenom trgu u centru Tripolija i maše zastavama.

"Ono što smo čuli je da je strategija libijske vlade i vojske bla da se dozvoli pobunjenicima da uđu u grad, jer prethodno pobunjenici su na kukavički način vršili napade po Tripoliju, sa skrivenih lokacija i uz pomoć snajpera i bilo je veoma teško saznatu ko su i gde su se skrivali, tako da da bi mogli da budu napadnuti direktno", kaže novinar i dodaje da ako su ove informacije tačne, bilo bi zanimljivo da vidimo šta NATO radi da podrži pobunjenike na terenu.

Gadafi je sinoć, u drugom obraćanju na libijskoj televiziji, poručio Libijcima da "sačuvaju Tripoli".

"To je obaveza svih Libijaca. To je pitanje života i smrti", rekao je on u audio poruci, emitovanoj na državnoj televiziji.

Pobunjenički borci su uspeli sinoć da zauzmu libijsku prestonicu, a izveštači svetskih medija javili su da su ljudi pohrlili na ulice da slave i da cepaju postere libijskog vođe.

Pobunjenici su na Zelenom trgu razvili opozicione zastave i pucajli u vazduh, proslavljajući zauzimanje prestonice, gde je u borbama tokom prethodnog dana poginulo 1.300 ljudi.

Pobunjenici pozvali Gadafijeve snage na predaju

Feltman: SAD ne znaju gde je Gadafi

Zvaničnici SAD ne znaju gde se sada nalazi libijski lider Moamer Gadafi, a samo je pitanje vremena kada će Gadafi da ode sa vlasti, ocenio je danas pomoćnik američkog državnog sekretara Džeri Feltman.

Mislim da je jasno da pobunjenici pobeđuju, rekao je Feltman u intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) i ukazao da pobunjenici zauzimaju Tripoli i preuzimaju institucije, kao i da su preuzeli kontrolu nad libijskom državnom televizijom.

On je podsetio da je su pobunjenici potvrdili da neće biti odmazde, kako bi se sprečio krug ubijanja iz osvete i da bi osnovne službe nastavile da rade, mada se ništa ne može zaista predvideti.

Na pitanje da li se u Libiji može izbeći haos poput onog u Iraku nakon pada Sadama Huseina, što bi Al Kaida mogla da iskoristi, Feltman, koji se nalazi u Kairu, rekao je da se radi na minimiziranju potencijalnih rizika, ali da ništa ne može da predvidi, uključujući ni to da li će novi lideri ući u savezništvo sa Al Kaidom i drugim neprijateljima SAD.

Libijski pobunjenici pozvali su danas snage lojalne Muamaru al-Gadafiju da predaju svoje oružje na istočnoj liniji fronta u gradu Brega.

"Situacija se nije promenila na liniji fronta. Front je i dalje u Bregi", rekao je portparol vojske pobunjenika Ahmed Omar Bani agenciji AFP. On je izrazio nadu da će režimski vojnici predati oružje .

Brega, koja se nalazi na 240 kilometara jugoistočno od pobunjeničkog sedišta Bengazija, u više navrata je padao u ruke pobunjenika. Ovaj grad je od strateškog značaja jer se nalazi na primorskom putu od Bengazija do Tripolija.

Istovremeno je i šef pobunjeničkih oružanih snaga Abdel Hakim Belhaj pozvao Gadafijeve snage da prestanu sa borbama u Tripoliju.

"Postoje tačke otpora koje i dalje veruju da su sposobne da odbrane krhki režim", rekao je on u izjavi "Al Džaziri".

Dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) iz Tripolija kazao je sinoć da su pobunjenici pokušali da preuzmu kontrolu i nad luksuznim hotelom u kojem se nalaze on i drugi strani novinari.

Britanska mreža navodi i da se smatra da Gadafi još ima na hiljade naoružanih sledbenika u prestonici, iako izveštaji stranih dopisnika upućuju na zaključak da se najveći broj njih već predao.

Libijci lojalni Gadafiju čekaju pobunjenike u centru Tripolija

Tokom noći pobunjenici su uspeli da zarobe dvojicu sinova libijskog vođe.

Vest o hapšenju Saifa el-Islama potvrdio je i Međunarodni krivični sud, a najstariji sin Muhamed sam je potvrdio arapskoj televiziji Al Džaziri da je uhapšen dok je istoj davao intervju i da se nalazi u kućnom pritvoru.

Muhamed živi sa suprugom, decom i majkom, prvom suprugom Moamera Gadafija, i ni na koji način nije uključen u politički život Libije.

MKS traži izručenje Gadafijevog sina

Međunarodni krivični sud (MKS), koji je podigao optužnicu protiv libijskog vođe Muamara al-Gadafija i njegovih najbližih saradnika, zahteva izručenje njegovog sina koji se nalazi u kućnom pritvoru.

Portparol MKS Faid El-Abdalah je agenciji AFP kazao da MKS traži izručenje Saifa al-Islama, Gadafijevog sina, kako bi se suočio sa optužnicom u vezi zločina protiv čovečnosti.

On je potvrdio da su razgovori u toku sa libijskim pobunjenicima.

Malta je danas najavila da neće dati utočište za Gadafija i njegove saradnike.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao da prenos vlasti u Libiji mora hitno da se sprovede, na miroljubiv način i da će Alijansa sarađivati sa Nacionalnim prelaznim savetom, koji "snosi veliku odgovornost", preneo je Rojters.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, koji se nalazi na kratkom odmoru, saopštio je da će se obratiti povodom situaciji u Libiji tek kada bude dobio potvrdu kakva je situacija na terenu.

U međuvremenu se oglasio i predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji je optužio zapadne sile da su "uništile Tripoli svojim bombama".

"Danas vidimo slike demokratskih vlada Evrope, zajedno sa demokratskom vladom SAD, koje uništavaju Tripoli svojim bombama", rekao je Čaves.

Kancelarija britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštila je da se kraj Gadafija približio i pozvala ga da odmah ode kako bi bila izbegnuta "dalja patnja libijskog naroda".

Bosanska policija opkolila libijsku ambasadu

Libijski građani koji žive u Sarajevu, okupili su se jutros ispred zgrade libijske ambasade u tom gradu, kako bi "proslavili oslobođenje zemlje i svrgavanje režima Moamera Gadafija".

Okupljeni Libijci su uz poklike i pesme ispred ambasade u Sarajevu lomili i Gadafijeve slike, prenosi na sajtu sarajevski list "Dnevni avaz".

Jedan od zaposlenih u libijskoj ambasadi Išam Albišeni rekao je listu da je ambasador Libije (Salem Finir) u svojoj kancelariji i da se okupljeni Libijci neće razići dok on ne napusti zgradu Ambasade.

"On je čovek režima i apelujemo na vlasti BiH da ga isteraju, jer on više ne predstavlja naš narod, kazao je Albišeni.

Bivša službenica libijske ambasade Amira Berma je rekla agenciji AP da je ambasador Libije u Sarajevu Salem A. A. Finir bio tvrdi sledbenik Gadafija, koji bi informisao Tripoli o svakoj naznači nelojalnosti među osobljem, što je uvek rezultiralo neprijatnostima nad njihovim porodicama u Libiji.

Oko zgrade libijske ambasade u Sarajevu, kako javljaju mediji, nalaze se jake policijske snage.

Pobuna protiv Gadafijevog režima počela je u februaru, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je polovinom marta odobrio vojnu intervenciju u Libiji, sa ciljem zaštite života civilnog stanovništva.

Pobunjenici su već u prvim nedeljama građanskog rata formirali Nacionalni prelazni savet u Bengaziju, telo koje je do sad priznala većina zapadnih država.

Iz Bengazija su koordinirane akcije širom Libije, a nakon šest meseci sukoba sa Gadafijevim snagama, u kojima im je vazdušnu podršku davao NATO, pobunjenici su uspeli da dođu do prestonice.

NATO: Ne pomažemo pobunjenike u Libiji

NATO je danas ponovio da svoje akcije nije koordinisao sa libijskim pobunjenicima, ali sve ukazuje da je Alijansa imala ključnu ulogu u brzom nadiranju opozicionih snaga ka Tripoliju, ocenjuje francuska agencija Frans pres (AFP).

I AFP i AP podsećaju da je NATO avijacija u proteklih pet meseci imala gotovo 20.000 borbenih letova nad Libijom i da je 7.500 puta gađala trupe lojalne Moameru Gadafiju, lideru te severnoafričke zemlje.

Samo u poslednja dva dana, ukazuje AP, avioni Alijanse su pogodili najmanje 40 meta unutar i okolo Tripolija, koji se od danas gotovo potpuno nalazi u rukama pobunjenika.

Uz to, pobunjenici danas tvrde kako je naglo napredovanje opozicionih snaga nakon šestomesečnog građanskog rata kulminacija dobro koordinisanog plana koji su oni skovali sa NATO savezom i onim građanima Tripolija koji se protive Gadafijevom režimu.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.