Nikolić sutra u Solunu i na Krfu

Izvor: Mondo, 09.Nov.2012, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sutra u Solunu i na Krfu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće naredna dva dana, u okviru trodnevne zvanične posete Grčkoj, u Solunu i na ostrvu Krf, gde će, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, odati počast srpskim vojnicima.

Nikolić će sutra na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, gde je sahranjeno preko 20.000 savezničkih vojnika, uključujući 8.500 Srba, položiti venac i obići spomen kosturnicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

U spomen na poginule vojnike u Prvom svetskom ratu na groblju je podignuta i kapela-crkva, ispod koje se nalazi kripta sa preko 6.000 posmrtnih ostataka srpskih vojnika.

O velikom stradanju srpskih vojnika svedoče i stihovi Vojislava Ilića na ulazu u kapelu: "Blago potomstvu što za njima žali, jer oni behu ponos svome rodu. Blago i njima, jer su slavno pali za Otadžbinu, Kralja i Slobodu".

Nakon obilaska srpskog vojničkog groblja u Solunu, Nikolić će posetiti Svetu goru.

Delegacija Srbije, koju predvodi Nikolić, posetu Grčkoj završava 11. novembra, kada će na ostrvu Vido biti održana komemorativna ceremonija u Memorijalnom centru i položeni venci u "plavu grobnicu".

Kako je najavljeno, delegacija će u nedelju posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar novoustanovljeni je praznik u Srbiji, a ove godine će biti prvi put obeležen, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Posle briljantnih pobeda nad austrougarsko-nemačkom vojskom tokom 1914. i 1915. godine, srpska vojska i deo naroda su počeli povlačenje pred nadmoćnijim neprijateljem.

Prebacujući se po snegu i ledu preko vrleti Albanije, gde ih je lokalno stanovništvo dočekivalo mržnjom i plotunima, gladni i iznemogli stradalnici hrlili su ka Grčkoj.

Prve kolone Srba zakoračile su na Krf 18. januara 1916. godine, a došli su, dugo čekanim, savezničkim brodovima iz albanske luke Valone, odakle će do 21. februara biti prebačeno ukupno 151.828 vojnika i civila.

Mnogi iz duge kolone stradalnika, međutim, nisu dočekali spas - na "putu smrti" ih je ostalo više od 240.000.

Dolaskom na Krf, koji su Srbi nazvali "ostrvo spasa", nisu prestala umiranja - smrt je dnevno kosila oko 300 ljudi.

Zbog velikog umiranja, Srbi su, osim u grčkoj zemlji, bili sahranjivani i u "plavoj grobnici", odnosno potapani u Jonsko more, a računa se da je na 27 vojničkih grobalja na ostrvu Krfu, na ostrvu Vido i u moru sahranjeno više od 10.000 srpskih vojnika i regruta.

Na Vidu je 1936. godine podignut veliki mauzolej kosturnica, u kojoj leže kosti srpskih vojnika sa Vida i vojničkih grobova iz osam savezničkih logora sa Krfa.

Oporavak vojske na Krfu, gde su bili i srpski parlament i vlada, bio je veoma brz, razvijen je socijalni, kulturni i zabavni život, izlazili su srpski listovi, najmlađi su krenuli u škole, a vojska se oporavljala i pripremala za proboj Solunskog fronta.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.

Prvi Svetski rat, čiji je neposredni povod bio ubistvo austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, koje je na Vidovdan 1914. izvršio Gavrilo Princip, završen je četiri godine kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna.

Nikolić je posetu Grčkoj započeo danas, na poziv predsednika te zemlje Karolosa Papuljasa, a razgovarao je sa državnim vrhom te zemlje, kao i sa predstavnicima grčke privrede.

Nikolić se danas sastao i sa predsednikom Skupštine Grčke Evangelos Meimarakis založili su se danas za jaču parlamentarnu saradnju u interesu građana dve zemlje, preneli su grčki mediji.

"Veoma sam uzbuđen i radostan jer sam u kolevci civilizacije. Nadam se da ćemo ubuduće imati još bližu saradnju, posebno dva parlamenta. Treba nam vaše iskustvo, naročito za naš put ka Evropskoj uniji", rekao je Nikolić.

Meimarakis je rekao da je Nikolićeva poseta Grčkoj "veoma korisna za odnose Grčke i Srbije" i dodao da "parlamenti dve zemlje mogu da prošire i još više prodube svoju saradnju u interesu građana obe zemlje i regiona".

Nikolić se danas na početku trodnevne posete Grčkoj sastao s predsednikom Karolosom Papuljasom.

Nikolić je danas bio na radnom ručku na kojem je bio i premijer Grčke Ansonis Samaras, a popodne se sastao s predsednikom socijalističke stranke PASOK Evangelosom Venizelosom.

Papuljas će večeras prirediti svečanu večeru u čast predsednika Srbije.

.

U delegaciji Srbije su ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

(agencije/MONDO/Foto: Beta/AP)
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić u Solunu i na Krfu odaje počast srpskim vojnicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2012, 01:35

SOLUN -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas i sutra, u okviru trodnevne zvanične posete Grčkoj, u Solunu i na ostrvu Krf, gde će, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, odati počast srpskim vojnicima...Nikolić će danas na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, gde je sahranjeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nikolić u Solunu

Izvor: RTS, 10.Nov.2012

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Tomislav Nikolić odao poštu srpskim vojnicima na Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju u Solunu. "Ovaj deo srpske istorije u Grčkoj gotovo je isti kao onaj u Srbiji. Sveti Sava je baš Grčku odabrao da u njoj sagradi najveći srpski manastir,...

Nastavak na RTS...

Nikolić na Vidu: Srbija će trajati (VIDEO)

Izvor: S media, 10.Nov.2012

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio vence u mauzeleju na grčkom ostrvu Vido, posvećenom srpskim vojnicima. Jednoga dana, neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina, napisao je Nikolić u spomen knjizi na Vidu. Nikolić posetio...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.