Izvor: S media, 10.Nov.2012, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Grčka razume srpska pitanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom današnje posete savezničkom groblju iz Prvog svetskog rata "Zejtinlik", u Solunu, istakao tradicionalno odlične odnose Grčke i Srbije i obostranu spremnost na dalje jačanje saradnje, javljaju grčki mediji.

Nikolić je grčkim izveštačima rekao da je u potpunosti zadovoljan razgovorima koje je juče, prvog dana zvanične trodnevne posete Grčkoj, imao u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Atini s grčkim rukovodstvom koje, kako je naglasio, "veoma dobro razume srpska pitanja i u potpunosti podržva put Srbije

ka EU".

Rekao je da bi "Grčka mogla da zatraži posredovanje Srbije u vezi s razlikama koje ima sa svojim severnim, a našim južnim susedom, BJRM (Makedonijom), na šta bi se Srbija dobronamerno odazvala i radila bi na nalaženju rešenja da bi saradnja tih triju država postala temelj Balkana i čitave Evrope", preneo je info-sajt www.inews.gr.

Nikolić je, prenosi se dalje, rekao da "Grčka doživljava krizu kakve nikada nije bilo u njenoj istoriji, krizu koju Srbija preživljava poslednjih dvadeset godina".

Predsednik je govorio i o grčkim investicijama u Srbiji po čemu je Grčka, kako je rekao, na drugom mestu, i izneo ocenu da su "sve one uspešne i dobro se sprovode što potvrdjuje da Srbija može biti most izmedju Zapada i Istoka, Severa i Juga".

Grčki izveštači navode da je Nikolić dočekan počasnim ceremonijalom na groblju "Zejtinlik" gde je govorio i o "zajedničkoj istoriji Grčke i Srbije", pomenuvši pažnju i pomoć Grka srpskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata.

Nikolić je, kako prenose, zapalio kandilo na spomeniku srpskim vojnicima sahranjenim na delu groblja "Zejtinlik" i upisao se u knjigu posetilaca.

Delegacija Srbije, koju predvodi Nikolić, sutra će na ostrvu Vido učestvovati na komemorativnoj ceremoniji u Memorijalnom centru i položiti venc u "Plavu grobnicu".

Kako je najavljeno, delegacija će posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar novoustanovljeni je praznik u Srbiji, a ove godine će biti prvi put obeležen, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

(Tanjug)

Foto: Beta/AP

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić u Solunu odaje počast srpskim vojnicima

Izvor: Akter, 10.Nov.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas, u nastavku posete Grčkoj, u Solunu, gde će na vojničkom groblju Zejtinlik odati počast srpskim vojnicima, a potom otputovati na Svetu goru

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.