Nikolić u Solunu

Izvor: RTS, 10.Nov.2012, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Solunu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Tomislav Nikolić odao poštu srpskim vojnicima na Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju u Solunu. "Ovaj deo srpske istorije u Grčkoj gotovo je isti kao onaj u Srbiji. Sveti Sava je baš Grčku odabrao da u njoj sagradi najveći srpski manastir, a Srbija je baš Grčku izabrala da u njoj oporavlja i izleči vojsku", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić odao je poštu srpskim vojnicima na Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju u Solunu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Nakon intoniranja srpske i grčke himne i minuta ćutanja Nikolić je na groblju, gde je sahranjeno preko 20.000 savezničkih vojnika, uključujući 8.500 Srba, položio venac na kojem je pisalo: "Slavom ovenčanim precima" i zapalio sveće.

Nikolić je u spomen knjizi napisao:"Uvek kao da je prvi put. Ponosno, časno, viteški, srpski. Pamtićemo večno. Prenećemo deci i njihovoj deci".

"Ovaj deo srpske istorije u Grčkoj gotovo je isti kao onaj u Srbiji. Sveti Sava je baš Grčku odabrao da u njoj sagradi najveći srpski manastir, a Srbija je baš Grčku izabrala da u njoj oporavlja i izleči vojsku i da iz nje krene kući", rekao je Nikolić novinarima.  

"Srbi i Grci to neće zaboraviti i kada deca u školama o tome malo uče, stariji su tu da ih podsete", naveo je predsednik Nikolić. 

Predsednik Srbije je rekao da je Grčka obećala punu podršku Srbiji na putu ka EU i naglasio da zvanična Atina tu podršku ničim ne uslovljava.

Sumirajući jučerašnje susrete sa najvišim predstavnicima Grčke, Nikolić je rekao da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja.

"Mi smo više nego zadovoljni posetom. Bili smo među prijateljima i braćom, sa ljudima koji potpuno razumeju srpsku nevolju i teškoće, koji nas potpuno podržavaju i sa kojima ćemo zajedno ostvarivati svoje velike ciljeve, među njima i članstvo u EU", poručio je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna da posreduje u rešavanju otvorenih pitanja između Grčke i Makedonije, ukoliko takva inicijativa postoji.

"Možete da zamislite kako bi to sve posle izgledalo ako bismo sarađivali. To bi bio oslonac Balkana, a možda i cele Evrope", istakao je Nikolić.

Srbija most između Istoka i Zapada i Severa i Juga

Uz podsećanje da je Grčka u krizi u kakvoj gotovo nikad nije bila i da Srbija tu krizu "živi" već 20 godina, Nikolić je kazao da su grčke investicije u Srbiju druge po veličini, da su sve uspešne i da su Grci spremni da još mnogo toga investiraju u Srbiju.

"Očigledno je da Srbija može da bude most između Istoka i Zapada i Severa i Juga. Mi smo samo obnovili i utvrdili ono što Srbi i Grci oduvek imaju, a to je potpuno razumevanje i saradnja, odnosi koji ničim nisu pomućeni, bezmalo kao da smo jedna država", istakao je predsednik Srbije.

Predsednika Srbije je na Zejtinliku dočekao čuvar groblja Đorđe Mihailović, čija porodica već nekoliko decenija brine o tom kompleksu, a on sam 52 godine.

Mihailović je rekao da na groblje, na kome je pored Srba sahranjeno i 8.000 Francuza, 3.000 Italijana, 2.000 Engleza i 400 Rusa, gotovo svaki dan dođe neko iz Srbije i da najviše posetilaca upravo dolazi iz Srbije.

U trenutku kada je predsednik Srbije došao na groblje, grobove srpskih vojnika obilazili su i turisti iz Niša, koji su se slikali sa Nikolićem i pred njim zapevali "Tamo daleko".

Počast srpskim vojnicima odali su i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac i predstavnik grčkog Ministarstva spoljnih poslova Tanos Kocionis.

U nastavku posete Grčkoj, predsednik Nikolić otputovao na Svetu goru.

Život na Kosovu i Metohiji može da se sredi

U izjavi za grčku TV Antena predsednik Nikolić je istakao da život na Kosovu i Metohiji može da se sredi, tako da se zna koje su nadležnosti privremenih institucija Prištine, da se zna koja sve prava uživaju građani Kosova i Metohije, posebno Srbi u enklavama i na severu pokrajine gde su u većini, i koje funkcije zadržava Republika Srbija kao država.

"Dakle, mnogo toga stoji pred nama, što se Srbije tiče, mi možemo o svemu da se dogovorimo", rekao je Nikolić.

Ističući da nije zabrinut zbog situacije u Pokrajini, Nikolić je naveo da je "u okviru međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih nacija, Srbija država u čijem je sastavu Kosovo i Metohija.

Predsednik Srbije je juče započeo posetu Grčkoj nizom susreta sa zvaničnicima te zemlje.

"Srbija i Grčka su vezane tradicionalnim prijateljstvom, naše istorije su isprepletane i uvek ćemo biti upućeni jedni na druge", poručio je Nikolić posle susreta sa grčkim kolegom Karolosom Papuljasom.

Delegacija Srbije posetu Grčkoj završava 11. novembra, kada će obići Memorijalni centar na ostrvu Vido i položiti vence u Plavu grobnicu. Kako je najavljeno, delegacija će u nedelju posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ponosno, časno, viteški, srpski

Izvor: RTS, 10.Nov.2012

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Tomislav Nikolić odao poštu srpskim vojnicima na Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju u Solunu. "Ovaj deo srpske istorije u Grčkoj gotovo je isti kao onaj u Srbiji. Sveti Sava je baš Grčku odabrao da u njoj sagradi najveći srpski manastir,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.