Heroina koja liči na svoju zemlju

Izvor: RTS, 10.Nov.2013, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroina koja liči na svoju zemlju

Posmrtni ostaci heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić nakon četrdeset godina preneti u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu. Parastos služio patrijarh srpski Irinej. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da Milunka liči na svoju zemlju, da je odvažna, nepobediva i uspravna, a opet skrajnuta kada drugi pomisle da može da zasmeta.

Na Novom groblju u Beogradu održava se komemorativni skup povodom prenosa zemnih ostataka hereoine Prvog svetskog rata Milunke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Savić.

Parastos u crkvi Svetog Nikole na beogradskom Novom groblju, služio je patrijarh srpski Irinej koji je rekao da je srpska heroina Milunka Savić žrtvovala sebe bez ostatka, doživela i snosila sve teškoće rata i stradanja i dočekala ono za šta se i borila - slobodu srpskog naroda.

"Niko nije tako shvatio ili malo je onih koji su tako shvatili odnos prema otačestvu, veri i svemu onome što se srpski zove", ukazao je patrijarh. 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da srpska heroina Milunka Savić liči na svoju zemlju - "odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, svakom da se nađe i pomogne, a opet skrajnuta kada drugi pomisle da tako velika i snažna može da zasmeta".

Nikolić je rekao da nikad nije kasno da se greške koja su drugi napravili prema Srbiji i njenim velikanima isprave.

"Danas to činimo zahvaljujući Milunkinoj porodici što nam je dozvolila da joj se odužimo kako dolikuje, da počiva među ljdima koji ispisuju istoriju naše zemlje'', rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da je jugoslovenska ideologija, doktrina uravnilovke i umanjivanja značaja svega što je srpsko, gurnula u mrak Srbiju i njenu tradiciju, a za njom i sve velikane ratova, kulture, privrede, kao i istorijski kontekst pre Drugog svetskog rata.

"Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna. Ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan", ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da veruje u postojanost pojedinačnog i kolektivnog pamćenja i u odanost zemlji i da će Srbija očuvati sećanje na ženu koja je u mnoštvu hrabrih muškaraca bila najveći junak Prvog svetskog rata.

"Sada i ovde, odajući počast Milunki Savić, dan uoči proslave potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, mi, zahvalni potomci, odajemo počast svim svojim junačkim precima", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Milunka je simbol opšte borbe Srbije za slobodu, a svojom hrabrošću, viteštvom i rodoljubljem bila je primer savremenicima, a potomcima učitelj koji svojim životom pokazuje kako se voli i brani otadžbina.

"Milunka Savić je jedinstvena pojava, ne samo u Srbiji, već i u istoriji čovečanstva", rekao je Nikolić i istakao da kod drugih naroda, pa čak i saveznika Srbije u Prvom svetskom ratu, postoji neverica i učtivo odbijanje da prihvate da je u srpskom narodu postojala takva žena i da je simbol srpskog vojevanja stvaran.

"Da nije dokaza u stranim muzejima i arhivima, našu priču o ovoj heroini proglasili bi za siže avanturističkog romana, fikciju talentovanog pisca, scenario holivudskog filma", rekao je Nikolić.

Milunka služila u Gvozdenom puku među najboljima 

Govoreći o životu Milunke Savić, Nikolić istakao je da je sve počelo sestrinskom ljubavlju i brigom, a nastavilo se prerušavanjem u momka i ranjavanjima kako bi bila ravnopravna i dobila čast da služi u Gvozdenom puku među najboljima.

Rekao je da je Milunka Savić i u miru delila ono što je imala s drugima, hranila i školovala decu, a da je za vreme Drugog svetskog rata negovala partizane i četnike.

Nikolić je podsetio i na, kako je rekao, istorijsku činjenicu ili legendu, da je Milunku Savić iz kolone osuđenih na streljanje oslobodio nemački oficir.

"Ta vrsta divljenja vojnika prema vojniku, a zemlje su im u oba svetska rata vojevale jedna protiv druge, govori koliko i silno ordenje kojim je Milunki Savić svet pokazivao svoju zahvalnost", rekao je Nikolić.

Naveo je da uz Milunku Savić pristaju sve najlepše srpske reči - "heroina Velikog rata, ikona i simbol Prvog svetskog rata, Orleanka u šinjelu, mati srpske siročadi, uzor, zaboravljeni junak".

"Milunka je simbol herojstva sa devet ljutih rana zbog želje da Srbija bude slobodna, žena ratnik kojoj se divi vasceli svet", rekao je Nikolić.

Ukazujući da je Milunka Savić, na putu do Aleje velikana i uz vojne počasti, još jednom prošla pored svog vrhovnog komandanta Radomira Putnika, Nikolić je poručio "Neka je večna slava Milunki Savić i junacima Velikog rata".

Komemoraciji su prisustvali i zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić i član Gradskog veća Nikola Nikodijević.

Milunka Savić, nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalje za hraborost "Miloš Obilić", Legije časti IV stepena, Legije časti V stepena, francuskog Ratnog krsta i spomenica (Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915-1965).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.