Klinički centri velika investicija

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinički centri velika investicija

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević naglasio da rekonstrukcija kliničkih cenatara u Beogradu, Novom sadu, Nišu i Kragujevcu predstavlja najvažniji infrastrukturni projekat u zdravstvenom sistemu Srbije.

"Projekti rekonstrukcije sva četiri klinička centra finansiraće se kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 200 miliona evra. To je za naše prilike veliki novac, ali je moderna medicina skupa", poručio je Milosavljević.

On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će rekonstrukcija četiri najveća zdravstvena centra u Srbiji biti završena do kraja 2012. godine.

Radovi na rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodina počeće u aprilu naredne godine.

Klinički centar Vojvodine će posle rekonstrukcije imati 16 novih sala za operacije i 40 kreveta na intenzivnoj nezi.

Četiri klinička centra u Srbiji u proseku obave 240 hiljada prijema, a njihova gradnja započeta je u proseku pre više od 20 godina i nije završena.

Vakcine za novi grip još nema

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio da vakcine za novi grip nisu kupljene pošto ih još uvek nema na tržištu.

„Ne možete kupiti ono čega nema, a kada se vakcine pojave nabavićemo planiranih tri miliona doza za 1,5 miliona stanovnika i to onih koji spadaju u najugroženije kategorije”, rekao je Milosavljević u Novom sadu tokom obilaska Kliničkog centra Vojvodina.

Komentarišući izjavu pojedinih članova radne grupe za borbu protiv pandemije da bi u Srbiji naredne jeseni i zime moglo da oboli dva i po miliona ljudi od meksičkog gripa, Milosavljević je istakao da se ne radi o „očekivanjima”, već o „stručnoj proceni”.

„Ne očekujemo mi ništa, nego imamo pažljive stručne procene koje se baziraju na osobinama virusa, njegovoj zaraznosti i iskustvima zemalja koje su do sada imale najveći broj obolelih”, istakao je ministar i dodao da je dobro što se virus H1N1 ne razlikuje mnogo od običnog, sezonskog gripa i nije opasan kao ptičji.

Prema njegovim rečima, sve službe i institucije moraju da imaju sopstvene planove rada u slučaju da trećina zaposlenih ne dođe na posao zbog gripa kako bi funkcionisale najbolje što mogu.

„Zato imamo koordinaciono telo na nivou vlade. Na svaki izazov ćemo, kao i do sada, odgovoriti ozbiljno, odgovorno i u skladu s mogućnostima”, zaključio je Milosavljević.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.