Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2018, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman demantuje da su njegovi tajanstveni sponzori iz inostranstva

Češki mediji već danima pokušavaju da uđu u trag tajanstvenim sponzorima predizborne kampanje koji su preko udruženja Prijatelja Miloša Zemana finansirali kampanju sa 320.000 evra, a portparol češkog predsednika je samo demantovao da su to pare iz inostranstva.

"Radi se o finansijskim sredstvima isključivo iz Češke. To su jedine informacije koje imam i jedine bitne s obzirom na kampanju laži i dezinformacija", odgovorio je portparol Jirži Ovčaček za današnje "Lidove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << novini".

Taj list je od njega tražio da otkrije ko su sponzori, pošto se šire glasine da novac možda dolazi iz Rusije kojoj je, kako ocenjuju analitičari, u interesu da Zeman i narednih pet godina ostane na čelu Češke.

Zeman formalno nije vodio kampanju pred prvi krug predsedničkih izbora 12. i 13. januara, niti je vodi pred drugi krug 26. i 27. januara, kada će odmeriti snage s bivšim predsednikom Akademije nauka, proevropskim Jiržijem Drahošom koji Zemanu zamera da Češku vuče u naručje Rusije i Kine, dalje od saveznika u Evropskoj uniji i NATO.

Skupo televizijsko vreme Zemanu besplatno daje privatna TV Barandov, preko redovnog nedeljnog intervjua, deo kampanje finansirali su poreski obveznici jer je Zeman kao predsednik intenzivno obilazio regione, a reklamni deo kampanje - bilborde, plakate, letke, finansiraju Prijatelji Miloša Zemana.

Češke zakone koji naređuju da kampanja bude transparentna, a sponzori javni zaobišli su tako što su obezbedili pristanak kandidata, sadašnjeg predsednika, da mu pomognu, jer transparentnu javnu kampanju mora da vodi samo sam kandidat ili subjekt koji nema njegov pristanak.

Članovi tog udruženja Zemanovih prijatelja, senator Jan Veleba ili Zemanov kancelar Vratislav Minarž ili Zemanov savetnik, predstavnik ruskog Lukoila u Češkoj Martin Nejedli odbijaju da odgovore dnevniku "Lidove novini" i drugim medijima ko su tajanstveni sponzori.

Kada su se novinari tog dnevnika, bliski vladi premijera Andreja Babiša uputili na adresu udružnja, pokazalo se da je fiktivna i da na toj adresi nema sedišta ili kancelarija udruženja.

Prijatelji Miloša Zemana i njihova kampanja privukli su pažnju kada su između dva kruga izbora u češkoj štampi objavili veliki oglas s portretom Miloša Zemana i porukom: "STOP Drahošu i imigrantima. Ova zemlja je naša".

Sličan plaćeni oglas koji je upozoravao na navodnu opasnost od imovinskih potraživanja Sudetskih Nemaca deportovanih iz Čehoslovačke nakon Drugog svetskog rata, ako Česi ne izaberu Zemana, doneo mu je pobedu i predsedničku funkciju na prvim direktnim izborima za predsednika Češke 2013. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.