Zaharova: Moskva čeka konkretne predloge za povratak Rusije u G8

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Moskva čeka konkretne predloge za povratak Rusije u G8

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je komentarisalo mogućnost ruskog učešća na samitu G7 i primetilo da o ovoj temi treba razgovarati na profesionalan način. "Predlozi bi trebalo da se formiraju, ako ih ima, te da se podnesu ruskoj strani na razmatranje. Sada je teško razumeti o čemu se razgovara. Stoga je neophodno prenošenje rasprave o ovoj temi iz javne zabave u profesionalnu sferu ako `sedmorka` želi da se pozicionira kao ozbiljan format", rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ranije je objavljeno da je Donald Tramp pristao na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se da će Tramp ovo pitanje pokrenuti na narednom sastanku "sedmorke". Tramp je već izjavio da se neće protiviti povratku Rusije u grupu vodećih zemalja sveta i nastavku rada u formatu G8. Predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak prokomentarisao mogućnost da se Moskva priključi "sedmorki". "Što se tiče mogućeg formata rada osam država, mi nikada ništa ne odbijamo. Ranije je bio red da se samit G8 održi u Rusiji, ali naši partneri nisu došli. Molim vas, čekamo da nas partneri posete u bilo koje vreme već u okviru `sedmorke`", rekao je Putin pre nego što je započeo pregovore sa Makronom u Francuskoj. Samit grupe G8 2014. godine trebalo je da bude održan u Sočiju, ali nakon događaja na Krimu, to se nije dogodilo.
 
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Rusija mora da razmotri predloge o povratku u G7"

Izvor: B92, 21.Avg.2019

Rusija mora da razmotri konkretne predloge za povratak u Grupu 7, ukoliko se to predlaže, izjavila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova..."Teško je razumeti o čemu se sada radi. Stoga, neophodno je da se razgovori o tome premeste iz sfere javne zabave u profesionalnu, ukoliko G7 želi da se postavi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.