Gruevski tražio azil, Skoplje traži da ga Mađarska izruči

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski tražio azil, Skoplje traži da ga Mađarska izruči

Makedonija će tražiti izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog iz Mađarske, i već je pokrenula proceduru, rekao je posle današnje sednice Vlade makedonski premijer Zoran Zaev.

"Znate da smo već postupili u skladu sa zakonom, raspisana je međunarodna poternica. Tražimo ekstradiciju Gruevskog iz Mađarske, kao što se i očekuje od zemlje poput Mađarske da bude primer i da ne štiti kriminalce koji su naneli štetu građanima Makedonije. Javno kažemo da ćemo tražiti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izručenje", kazao je on.

Zaev je odbacio je tvrdnje da ima bilo kakav politički dogovor sa prethodnikom Nikolom Gruevskim koji je pobegao u Mađarsku da bi izbegao služenje zatvorske kazne i nazvao ga "kukavicom".

Zaev je rekao da očekuje da ga Mađarska isporuči Makedoniji i da će odslužiti kaznu od dve godine zatvora ta nelegalnu nabavku luksuznog mercedesa.

  "Oštro i kategorično odbacijem sve spekulacije za bilo kakav politički dogovor sa Nikolom Gruevskim… Ubeđen sam da će se Gruevski, pre ili kasnije, vratiti i da će odslužiti svoju kaznu, a svakako biće pred sudom da se brani i za druga dela za koja je osumnjičen", rekao je makedonski premijer.

Zaev je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske kontaktiralo makedonski MUP i potvrdilo da je Gruevski tamo i da je zatražio azil i zatražilo informacije za šta je osuđen u Makedoniji.

Madjarska novinska agencija MTI prenela je da su madjarske vlasti omogućile Gruevskom da podnese zahtev za azil.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg madjarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

"Kazne moraju da budu odležane, tako da ćemo napraviti što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude isporučen. Već su započeti neki postupci", rekao je on, dodajući da je Mađarska zemlja koja neće dozvoliti da budu prekršeni međunarodni dogovori.

Prema rečima Zaeva, Gruevski je kukavica zato što je prethodno govorio da će da preuzme odgovornost i da će ići u zatvor samo da drugi ne budu predmet sudskih procesa, a da je sada pobegao iz države.

"Kolika kukavica je taj koji je sve vreme govorio da je spreman da za Makdoniju ode u zatvor, samo da drugi ne budu meta. Dođe trenutak prihvatanja odgovornosti, a on pobeže pokušavajući da dobije aboliciju", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.