ZLOČINAČKI UM Čovek odgovoran za masakr u Peševaru, pre dve godine organizovao atentat na Malalu Jusafzai

Izvor: 24sata, 18.Dec.2014, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLOČINAČKI UM Čovek odgovoran za masakr u Peševaru, pre dve godine organizovao atentat na Malalu Jusafzai

Maulana Fazlulah je islamski propovednik koji je glavni organizator masakra koji se dogodio u vojnoj školi u Peševaru, na severu Pakistana, u kojem je ubijeno 148 ljudi, od čega 132 dece.

Maulana Fazlulah je dospeo na radar svetskih bezbednosnih službi 2007. godine, kada je vodio ilegalnu radio stanicu, gde je u svom programu pozivao na odmazdu prema ženama "koje su se usudile da se obrazuju", i propagirao džihad.

Veoma brzo postao je kultna figura među istomišljenicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << "Njujork tajms" je u svom tekstu označio Fazlulaha kao "izuzetno opasnog čoveka koji je potpuno van kontrole."

Njegova bolesna ambicija i zapaljiva retorika veoma brzo su ga vinule na mesto lidera pakistanskih talibana, koji su po njegovim instrukcijama počinili stravičan masakr u pakistanskoj vojnoj školi.

Ovo nije prvi napad koji je organizovao Fazlulah. Preuzeo je odgovornost za pokušaj atentata na nobelovku Malalu Jusafzai pre dve godine, koja je tada pisala blog o užasima života pod talibanima.

Fazlulah je regrutovao ubicu sa jasnim naređenjem da devojčici puca u glavu kada bude u školskom autobusu.

Opširnije o ovome čitajte na sajtu Blica na ovom linku.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.