Vulin: Srbija se bori da sačuva istinu o Prvom svetskom ratu

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija se bori da sačuva istinu o Prvom svetskom ratu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija poslednje četiri godine trudila da sačuva istinu o tome da Prvi svetski rat nije ni izazvala, ni tražila, nego da je u njemu učestvovala kako bi opstala.

On je na otvaranju Međunarodne naučne konferencije "Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918", organizovane u Domu Garde u Topčideru, poručio da je Srbija ponosna na svoje pretke i saveznike, ali i rešena da ne dopusti da se izjednače >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svi poginuli u Velikom ratu.

"Nije svaka žrtva ista, nije pripadnik 42. vražije satnije, koji je poginuo na Mačkovom kamenu i na Gučevu, isti kao onaj ko se na Gučevu i na Mačkovom kamenu rodio i tamo ostavio svoju glavu, jer nije razumeo da je moguće živeti i umreti bilo gde osim tu gde se rodio", rekao je Vulin.

On je istakao da 100 godina nije dovoljno vremena da se zaboravi ko je iz kog razloga u rat ušao i ko je i zašto svoje kosti ostavio po brojnim ratištima Velikog rata, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. Prema njegovim rečima, Srbija je poslednje četiri godine provela boreći se da ne dozvoli da se "u izmaglici" izmešaju oni koji su svoje zemlje branili, s onima koji su želeli da podele tuđu zemlju.

"Proučavaćete kako su generali i vojvode mislili, kako su se vojnici ponašali, kako su upotrebljavana sredstva, kako je korišćena geografija, kakvo je bilo komandovanje. Proučavaćete i političke greške i zablude i videćete koliko se sve nepobitno i suštinski promenilo", rekao je Vulin.

On je podsetio učesnike skupa na novija ratna dešavanja i činjenicu da je srpska vojska tokom NATO agresije imala strategiju "Četiri M" - mobilnost, manevar, maskiranje i moral. Vulin je istakao da se od vremena Prvog svetskog rata sve mnogo promenilo, osim morala srpskog vojnika, ocenivši da je to jedna stvar koja predstavlja suštinu svih uspeha i pobeda srpske vojske.

"Srpski vojnik, ubeđen u ono za šta ratuje, spreman na žrtvu, pobeđivao je brojnije i tehnički superiornije, ne zato što je rad da pogine, već zato što ispred sebe nije video nikakvu drugu mogućnost, nego da svojom hrabrošću probije brda i nepobedive zaklone da bi došao kući", rekao je Vulin.

Poželevši uspeh u radu učesnicima konferencije, Vulin je naglasio da se ne sme zaboraviti da reč moral i danas definiše srpskog vojnika i da se u tome pronalazi suština i razlog postojanja srpske vojske.

"Srbija je ponosna na svoje saveznike i bitke koje smo zajedno izborili. Malo je zemalja koje mogu kao Srbija da se pohvale tako velikim prijateljima i tako velikim neprijateljima i koji kao Srbija znaju vrednost mira, zato što su učestvovali u toliko ratova", rekao je Vulin.

On je napomenuo i da je malo naroda koji poput srpskog naroda cijene prijatelje koji su sa njima ginuli, ali koji iznad svega cijene slobodu.

Mondoloni: I Francuska proslavila proboj Solunskog fronta

Učesnike konferencije pozdravio je i ambasador Francuske Frederik Mondoloni i naglasio da je njegova zemlja, poput drugih zemalja-pobjednica u Velikom ratu, nizom manifestacija obiležila 100 godina od tog događaja, a da je proboj Solunskog fronta jedan od događaja koje Francuska obeležava pred Dan primirja.

"Kada je probijen Solunski front, 15. septembra, došlo je do povlačenja centralnih sila, što je ubrzalo gubitke i povlačenje Nemačke. Time je dokazano da to nije bio sporedni, već centralni front koji je dao značajan doprinos kraju Prvog svetskog rata", rekao je Mondoloni.

Nakon svečanog otvaranja međunarodne konferencije, ministar odbrane Srbije otvorio je u holu Doma Garde i Topčideru izložbu "Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918", na kojoj je prikazan i deo naoružanja iz Prvog svetskog rata, korišćen na Solunskom frontu.

Dvodnevna konferenciji održava se u čast obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, a osim srpskih stručnjaka, okupila je i predstavnike Grčke, Rusije, Velike Britanije i Francuske.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.