Više od 90 mrtvih u naletima tajfuna Morakot

Izvor: Blic, Tanjug, 11.Avg.2009, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 90 mrtvih u naletima tajfuna Morakot

U naletu tajfuna Morakot, koji je pogodio Filipine, Tajvan i Kinu, i tropske oluje Etau, koja je zahvatila zapadni deo Japana, život je izgubilo preko 90 osoba, od kojih 50 samo na Tajvanu, javio je Rojters.

Spasioci su danas helikopterima spuštani u jedno selo na jugu Tajvana u potrazi za žrtvama odrona zemljišta u kojem je, kako se sumnja, nakon udara tajfuna ostalo zatrpano oko 700 ljudi.

U Kini su obilne kiše urušile preko 10.000 kuća, a materijalna šteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ovoj zemlji se, prema navodima državnih medija, procenjuje na 1,42 milijarde dolara. Na jugu Kine je iz priobalnih područja, u kojima sada tajfun slabi, evakuisano skoro milion ljudi. Na Filipinima su u udaru Morakota stradale 23 osobe, a u Kini osam.

U Japanu je, u naledu oluje Etau, zivot izgubilo 13 ljudi, dok se u zapadnim prefekturama Hjogo i Okajama 15 stanovnika vodi kao nestalo. Materijalna šteta u Japanu iznosi više stotina miliona dolara.

Tajfuni su u ovom delu sveta česta pojava u periodu između jula i septembra. Oni jačaju pod dejstvom toplih voda Tihog okeana i Južnog kineskog mora, nakon čega gube snagu iznad kopna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.