Više od 170 zemalja usvojilo mere za borbu protiv pušenja

Izvor: Studio B, 21.Nov.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 170 zemalja usvojilo mere za borbu protiv pušenja

Više od 170 zemalja usvojilo je u subotu na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije u Urugvaju mere za jačanje borbe protiv duvana, uključujući i one koje se odnose na dodavanje aroma cigaretama.

Zemlje potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duvana postigle su sporazum i o uvođenju programa pomoći za prestanak pušenja u nacionalnim zdravstvenim sistemima i o podršci kampanjama za podizanje svesti stanovništva, navodi se u saopštenju SZO-a.

Glavni problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji se razmatrao na ovoj konferenciji odnosio se na regulisanje upotrebe hemijskih aditiva, a zdravstveni zvaničnici na skupu su se dogovorili da se preporuče ograničavanje ili zabrana aroma.

Borci protiv pušenja smatraju da dodavanje aroma, poput arome čokolade, čini cigarete ukusnijim i privlačnijim onima koji tek počinju da puše. Duvanska industrija protivi se tim preporukama i tvrdi da bi zabrana dodataka u cigaretama za posledicu imala više miliona izgubljenih radnih mesta i uništavanje nekih ekonomija.

Učesnici nisu doneli nikakvu odluku u pogledu kontrole "elektronskih cigareta" i skličnih proizvoda koji sadrže duvan. O toj temi će se raspravljati na sledećem skupu 2012. u Južnoj Koreji.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.