Velt: Migranti izbegavaju balkansku rutu, ali će ih na leto biti sve više

Izvor: Blic, 21.Feb.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velt: Migranti izbegavaju "balkansku rutu", ali će ih na leto biti sve više

Izbeglice nastoje da izbegnu takozvanu "balkansku rutu" ka Evropi zbog ošštrih tamoššnjih kontrola i umesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, pišše nemački "Velt am zontag" pozivajući se na podatke zapadnih obavešštajnih služžbi.

Kako se navodi, oko 200.000 izbeglica trenutno se nalazi dužž obala Sredozemnog mora u Libiji, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << putu ka Evropskoj uniji, prenela je ruska agencija TAŠ.

Istovremeno, deo izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom - od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabeležžila je ulazak višše od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU proššle godine.

Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne merama koje EU ili Turska preduzimaju na ograničavanju migracije.

Stručnjaci strahuju da bi do leta priliv mogao da dostigne proššlogodišnji ili ga čak i nadmašši.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.