NEMAČKI MEDIJI: Migranti izbegavaju balkansku rutu

Izvor: Kurir, 21.Feb.2016, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAČKI MEDIJI: Migranti izbegavaju balkansku rutu

Izbeglice nastoje da izbegnu takozvanu "balkansku rutu" ka Evropi zbog ošštrih tamoššnjih kontrola i umesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, pišše nemački "Velt am zontag", pozivajući se na podatke zapadnih obavešštajnih služžbi.

Kako se navodi, nekih 200.000 izbeglica trenutno se nalazi dužž obala Sredozemnog mora u Libiji, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na putu ka Evropskoj uniji, prenela je ruska agencija TAŠ.

Istovremeno, deo izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom - od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabeležila je ulazak višše od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU prošle godine. Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne merama koje EU ili Turska preduzimaju na ograničavanju migracije.

Stručnjaci strahuju da bi do leta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmašši.

Autor: Tanjug,Foto: Reuters

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velt: Izbeglice izbegavaju "balkansku rutu"

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2016

Izbeglice nastoje da izbegnu takozvanu "balkansku rutu" ka Evropi zbog oštrih tamošnjih kontrola i umesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, piše nemački "Velt am zontag" pozivajući se na podatke zapadnih obaveštajnih službi...Kako se navodi, nekih 200.000 izbeglica...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.