VIDEO: Završena talačka kriza u Tunisu, ubijene 22 osobe

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Završena talačka kriza u Tunisu, ubijene 22 osobe

U napadu u muzeju Bardo u glavnom gradu Tunisa poginule su 22 osobe, medju kojima su većinom strani turisti, dva napadača, čistačica u muzeju i jedan pripadnik tuniske službe bezbednosti, prenela je tuniska državna televizija.

Nakon višečasovne drame, tuniška policija likvidirala je ekstremiste, a taoci su oslobođeni.

Prema poslednjim informacijama koje stižu sa lica mesta, policija je upala u muzej i likvidirala otmičare, dok su taoci oslobođeni, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Rojters". Istu vest prenela je i "Al džazira", pozivajući se na izjave iz Ministarstva odbrane Tunisa.

Premijer Tunisa Habib Esid rekao je ranije danas da je u napadu ubijena 21 osoba, kao i da su još dva ili tri napadača i dalje u bekstvu, i da za njima traga služba bezbednosti. Kako je Esid izjavio za nacionalnu tunisku televiziju, među poginulima su turisti iz Poljske, Italije, Nemačke i Španije.

Dva napadača i pripadnik bezbednosti ubijeni su u bezbednosnoj akciji posle napada na muzej, koji se nalazi odmah pored zgrade Parlamenta u centru Tunisa.

Agencija Frans pres citirala je ministra zdravlja Saida Aidija da je u napadu povređeno 38 ljudi, prevashodno turista iz Francuske, Južne Afrike, Poljske, Italije i Japana.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su među ranjenima i tri Poljaka, dok je italijansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su povređena najmanje dva Italijana, a da je još 100 drugih prebačeno na bezbednu lokaciju.

Jedan zaposleni u muzeju rekao je da su napadači "otvorili vatru na turiste dok su izlazili iz autobusa, pre nego što su ušli u muzej".

U vreme napada poslanici su raspravljali o zakonu protiv terorizma. Ubrzo je skupština evakuisana.

Prema dosadašnjim izveštajima, naoružani napadači upali su sa kalašnjikovima u muzej i otvorili vatru na turiste. Veruje se da su imali pristup prostorijama parlamenta i muzeja, s obzirom da su se maskirali u uniforme čuvara. Dvojica napadača su se nakon toga zabarikadirali u muzeju gde kao su kao taoce držali između 100 i 200 turista.

Ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić rekao je ranije za Tanjug da među turistima nema srpskih državljana. Ambasador je naveo da se u Tunisu trenutno nalazi samo dvoje turista koji borave na jugu zemlje, kod Susa.

"Raša tudej" javlja da je odgovornost za napad preuzela Islamska država.

Ukoliko se i zvanično potvrdi broj stradalih stranaca, biće to najteži slučaj još od Al Kaidinog samoubilačkog napada na sinagogu na turističkom ostrvu Đerbi, kada je poginula 21 osoba. Taj incident dogodio se 2002. godine.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.