(VIDEO) Potera za najtraženijim čovekom na planeti!

Izvor: Press, 11.Jun.2013, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) Potera za najtraženijim čovekom na planeti!

Edvard je bio zaposlen u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA), a onda je otišao u Hong Kong, odakle je medijima poslao jednu od najčuvenijih tajni američke vlade - špijuniranje svih internet korisnika.
Jedino što se znalo jeste da je odseo u hotelu u Hong Kongu, sve dok nije progovorila jedna od zaposlenih u Mira hotelu sa 5 zvezdica. Ona je objavila da se muškarac sa imenom Edvard Snouden odjavio jutros iz ovog hotela, odbijajući da daje druge detalje.
Snouden je tokom svog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obraćanja medjima glavu pokrio ćebetom, kako bi izmenio glas, a vrata je prekrio jastucima. Ono što je sada poznato jeste da ovaj bivši agent CIA trenutno u potrazi za zemljom koja će mu dati azil. Pomenuo je da bi mogao da bude na Islandu.

Međutim, da bi uopšte mogao da zatraži azil Islanda, prvi uslov je da u tom trenutku bude na njihovoj teritoriji. Snouden je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima, i tada je presnimio tajna dokumenta.

Pre tri nedelje je uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan neko vreme, napustio je SAD i odleteo u Hong Kong, gde se trenutno nalazi u jednom hotelu. Snouden je inače bivši pripadnik CIA.

Na pitanje zašto je otrkio zapanjujuće detalje o špijuniranje američke vlade, odgovorio je da ne želi da živi u svetu gde se sve prisluškuje.

- Ne želim da živim u svetu gde se sve što ja govorim i radim snima. To nije nešto što ću podržati - izjavio je ovaj trenutno najtraženiji čovek u Americi.
On je objasnio da upkors verovanjima mnogih da se posmatraju samo oni ljudi koji su uradili nešto loše, to nije tačno.
- Moguće je doći do svake konverzacije koju ste imali sa nekim prijateljima godinama unazad. Cela vaša istorija pretraživanja i svega što radite na internetu je njima dostupna - dodaje Snouden.

Sistem "Prizma", koji je on razotkrio daje vladi pristup kompanijama kao što su Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i Skajp. Snouden je trenutno u strahu da će ga deportovati u Ameriku zbog suđenja ili čak ubiti.
- Ne očekujem da više ikada vidim dom. Zatražiću azil u nekoj od zemalja koje podržavaju slobodu govora - izjavio je bivši agent CIA i dodao da ne želi da krije svoj identitet.
- Nemam nikakvu nameru da krijem ko sam, jer nisam uradio ništa loše. Moj jedini motiv je da informišem ljude šta je učinjeno za njih, a šta protiv.
Njegova odluka da ode u Hong Kong je kockanje, ali njihovi zakoni o slobodi govora mu omogućavaju malu šansu da izbegne deportovanje u Ameriku.
Hong Kong je potpisao dogovor u kome stoji da će isporučivati tražene državljane jedni drugima, ali i da Hong Kong ima pravo da odbije deportovanje u slučaju da se radi o slučajevima "odbrane, inostranim poslovima ili ukoliko je slučaj od javnog interesa".
Kina nema dogovor o izručivanju sa Amerikom, a Hong Kong takođe može da odbije deportovanje ukoliko je ono politički motivisano.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.