Čovek koji je razotkrio špijuniranje interneta: Želim da informišem ljude šta radi američka vlada

Izvor: Press, 10.Jun.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji je razotkrio špijuniranje interneta: Želim da informišem ljude šta radi američka vlada

Snouden je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima, i tada je presnimio tajna dokumenta.

Pre tri nedelje je uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan neko vreme, napustio je SAD i odleteo u Hong Kong, gde se trenutno nalazi u jednom hotelu. Snouden je inače bivši pripadnik CIA.

Na pitanje zašto je otrkio zapanjujuće detalje o špijuniranje američke vlade, odgovorio je da ne želi da živi u svetu gde se sve prisluškuje.

- Ne želim da živim u svetu gde se sve što ja govorim i radim snima. To nije nešto što ću podržati - izjavio je ovaj trenutno najtraženiji čovek u Americi.
On je objasnio da upkors verovanjima mnogih da se posmatraju samo oni ljudi koji su uradili nešto loše, to nije tačno.
- Moguće je doći do svake konverzacije koju ste imali sa nekim prijateljima godinama unazad. Cela vaša istorija pretraživanja i svega što radite na internetu je njima dostupna - dodaje Snouden.

Sistem "Prizma", koji je on razotkrio daje vladi pristup kompanijama kao što su Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i Skajp. Snouden je trenutno u strahu da će ga deportovati u Ameriku zbog suđenja ili čak ubiti.
- Ne očekujem da više ikada vidim dom. Zatražiću azil u nekoj od zemalja koje podržavaju slobodu govora - izjavio je bivši agent CIA i dodao da ne želi da krije svoj identitet.
- Nemam nikakvu nameru da krijem ko sam, jer nisam uradio ništa loše. Moj jedini motiv je da informišem ljude šta je učinjeno za njih, a šta protiv.
Njegova odluka da ode u Hong Kong je kockanje, ali njihovi zakoni o slobodi govora mu omogućavaju malu šansu da izbegne deportovanje u Ameriku.
Hong Kong je potpisao dogovor u kome stoji da će isporučivati tražene državljane jedni drugima, ali i da Hong Kong ima pravo da odbije deportovanje u slučaju da se radi o slučajevima "odbrane, inostranim poslovima ili ukoliko je slučaj od javnog interesa".
Kina nema dogovor o izručivanju sa Amerikom, a Hong Kong takođe može da odbije deportovanje ukoliko je ono politički motivisano.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

(VIDEO) Ovo je najtraženiji čovek na planeti! On je otkrio da Ameri špijuniraju ceo svet

Izvor: Press, 10.Jun.2013

Edvard je bio zaposlen u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA), a onda je otišao u Hong Kong, odakle je medijima poslao jednu od najčuvenijih tajni američke vlade - špijuniranje svih internet korisnika.. Jedino što se znalo jeste da je odseo u hotelu u Hong Kongu, sve dok nije progovorila jedna...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.