Užarila se Amerika: Istorija Portlanda i Sijetla nije zabeležila ovako visoke temperature

Izvor: B92, 27.Jun.2021, 19:04

Užarila se Amerika: Istorija Portlanda i Sijetla nije zabeležila ovako visoke temperature

Vašington -- Rekordno visoke temperature zabeležene su u subotu širom severozapadnog dela Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je danas.

U Portlandu, u saveznoj državi Oregon, izmereno je 42,2 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura ikada registrovana u tom gradu. Portland je među najmanje osam gradova u Oregonu i u susednoj državi Vašington, u kojima su oboreni ili izjednačeni prethodni rekordi kada je reč o visokim temperaturama, prenosi Glas Amerike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U Sijetlu, u državi Vašington, u subotu je izmereno 37,8 stepeni, čime je to postao najtopliji dan ikada zabeležen u junu.

Ovo je tek četvrti put ikada da je temperatura u tom gradu bila toliko visoka.

Ovako visoke temperature smatraju se potencijalno opasnom situacijom za region u kojem mnogi žive bez klima uređaja jer su im retko potrebni.

Širom pacifičkog severozapada u SAD pre dva dana je počelo otvaranje rashladnih centara, pošto su lokalne vlasti upozorile da se u narednim danima može očekivati "vrućina opasna po život", u kojoj bi mogle da se nadmaše dosadašnje rekordne visoke temperature.

Američka Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala je upozorenja za ekstremne temperature i pozvala na oprez u skoro celom Oregonu i državi Vašington, zajedno sa delovima Kalifornije i Ajdaha, sa porukom stanovnicima da posledice ovog toplotnog talasa mogu biti fatalne.

Stručnjaci kažu da ekstremni vremenski uslovi, poput ranih letnjih vrućina koji su ove godine zadesile delove SAD, ne mogu biti direktno povezani sa klimatskim promenama, ali da bi neoubičajeni vremenski obrasci mogli da postanu češći zbog globalnog porasta temperatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.